StoryEditorOCM
KošarkaAnte Nakić

Prvi čovjek Šibenke otkrio planove: ‘Cilj nam je složiti ekipu koja će se ’potući’ za play off ABA 2 lige‘

Piše Krešimir Gulin
1. travnja 2024. - 18:51
Ante Nakić: Šibenka se teško može uspoređivati s drugim klubovima ABA lige svojim proračunomNiksa Stipanicev/Cropix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Košarkaši Šibenke pobjedom u posljednjem kolu protiv skopskog TFT-a izbjegli su zadnje mjesto na tablici i kupili su ulaznicu za igranje u ABA 2 ligi i iduće sezone.

Naime, da su kojim slučajem poraženi u izravnom dovoboju od Makedonaca, Narančasti bi izgubili pravo nastupa u regionalnom društvu dogodine.

A u TV prijenosima sa završnog turnira iz Širokog Brijega stalno se moglo čuti kako na Baldekinu itekako žele igrati ABA 2 ligu i u narednom razdobolju i to s pojačanim budžetom.

O toj termi porazgovarali smo s Antom Nakićem, predsjednikom GKK Šibenke:

- Kako sada stvari stoje, plan nam je igrati ABA 2 ligu i iduće sezone. Stoga nam je najbitnije bilo izbjeći to posljednje mjesto na tablici. S ovim plasmanom, osigurali smo klubu mogućnost nastupa u ABA 2 ligi, ako to budemo htjeli. Međutim, još uvijek nismo sigurni što se u praksi može dogoditi. Jer, i mi smo lani na temelju plasmana dobili ‘pozivnicu’ u ABA 2 ligu. Ne znam, primjerice, što bi se dogodilo da se ove godine prijavi Dinamo koji će na tablici biti ispred nas...- govori Nakić.

Da, u ABA ligi doista je sve moguće. Pa tako da u regionalnoj ligi ‘od Vardara pa do Triglava’ zaigra i Dubai! Samo zato što su šeici bili spremni ‘iskeširati’ oko 2,5 milijuna eura za sezonu igranja u ABA ligi.

image

Primarni cilj kluba je baza svojih igrača uz nekoliko stranaca

Niksa Stipanicev/Cropix

Koliko će Šibenka biti spremna iskeširati za taj ‘pojačani’ budžet koji se toliko spominje?

- Ne mogu govoriti o točnim brojkama, ali cilj nam je složiti ekipu koja bi se mogla ‘potući’ za play off ABA 2 lige. A kad uđete u doigravanje onda je sve moguće. Međutim, igrajući ove sezone u ABA 2 ligi vidjeli smo da u tom društvu participiraju neke vrlo ozbiljne ekipe poput Zlatibora, Vojvodine, Spartaka. Koliko smo čuli, neki igrači Vojvodine s kojom smo igrali nedavno u Širokom imaju plaće i po 15 tisuća eura netto. Sasvim je jasno da se mi ne možemo staviti u isti koš s tim budžetima, pa čak i ako ‘podebljamo’ naš proračun.

Nisu bili rijetki oni koji su komentrali kako je Šibenka promašila odlukom da nastupi u ABA 2 ligi. Prije svega, aludirali su na nehumani raspored kojem su Narančasti u nekoliko navrata bili izloženi, budući da su morali na parket nakon više stotina kilometara provedenih u autobusu i manje od 24 sata od završetka prethdne utakmice.

S druge strane, ABA 2 liga donosi neke benefite u marketinškom smislu, ali i kao atraktivan ‘prozor’ za igrače:

- Da Šibenka ne igra ABA 2 ligu, nema šanse da bismo mogli ući u pregovore s igračima tipa Lukić ili Starovlah. A mislim kako su nam oni sigurniji od bilo kojeg Amerikanca koji u našu ligu u pravilu dolaze s koledža. Na žalost, u nedostatku hrvatskih igrača, nama je to regionalno tržište najbolji izvor. Ponavljam, dugoročni cilj Šibenke je napraviti ekipu koja se može ‘potući’ za plasman u ABA 1 ligu. Ne znam hoće li se to dogoditi za tri ili četiri sezone, ali uvjeren sam kako to u ovom trenutku treba biti orjentacija za buduće razdoblje.

Istina, ABA liga nam je i marketinški. Na ruku nam ne ide ovakav turnirski sustav natjecanja, jer logično je da neće baš puno publike gledati, primjerice, Šibenku i Vojvodinu u Širokom Brijegu. Ali, sponzori su zainteresirani zato što se sve utakmice prenose na Arenasport TV-u.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Problem je što HKS ima gotovo ‘maćehinski’ odnos s ABA ligom:

- Ja sam ljudima iz našeg saveza na nizu sastanaka rekao da mi nismo protiv hrvatske košarke ako smo odlučili igrati ABA ligu. Naš doprinos boljitku hrvatske košarke je u tome što stvaramo bazu domaćih igrača i dajemo im prigodu da se razvijaju.

Ipak, ozbiljniji iskorak u ABA ligi ne može se napraviti bez ozbiljnih pojačanja. Navodno, Šibenka već pregovara s nekim ‘kapitalcima’ za sljedeću sezonu?

- To je točno. Već smo postigli nekoliko načelnih dogovora, ali ne bih o detaljima budući da ugovori još uvijek nisu stavljeni na stol. Možemo pregovarati s nešto zvučnijim imenima, jer je ABA liga atraktivna za igrače s našeg trižšta. Vidjeli smo kako u ABA 2 ligi ima zaista ozbiljnih igrača koji su napravili respektabilne karijere. Međutim, nama je i dalje primarni cilj imati dobru bazu svojih mladih igrača. I onda na tu postojeću bazu trebamo dovesti prava pojačanja koji će biti nositelji igre.

image

Ante Nakić, predsjednik kluba, i trener Josip Pandža

Niksa Stipanicev/Cropix

Na posljednjem turniru ABA 2 lige puno se govorilo o verbalnom incidentu trenera Šibenke Josipa Pandže koji je brutalno vrijeđao svoje igraće na jednom time outu. Hoće li klub zbog toga kazniti trenera?

- Moje osobno mišljenje je kako je trener Pandža previše uzet na zub. Mislim da takvih minuta odmora ima na desetke na dnevnoj bazi. Inače, njegov stil vođenja utakmica je više nego korektan. Uostalom, sam trener Pandžaje osjetio potrebu da se javno ispriča na svojoj Facebook stranici. Za nas kao klub je to više nego dovoljno i ne pada nam na pamet da bismo ga dodatno kažnjavali. Da zaključim, ne bih tome više davao pozornost.

30. travanj 2024 12:58