StoryEditorOCM
KošarkaAco Petrović iMA NOVI CILJ

Legendarni Šibenčanin najavio kraj velike karijere: ‘Na Gripama ću voditi posljednju utakmicu, bilo je dosta...‘

Piše Tvrtko Puljić/SN
28. siječnja 2023. - 13:15

Aco Petrović, sportski direktor reprezentacije, ali i v.d. izbornika već je u glavi složio momčad koja bi trebala zaigrati koncem veljače, nakon što završe ogledi u Kupu, posljednje dvije utakmice u pretkvalifikacijama za Eurobasket 2025.

- Širi popis igrača od njih 25 već je spreman, a dok ne izađe u javnost onaj uži popis od 15 igrača koji će stići na pripreme trebamo vidjeti i što će biti s ozljedama nekih igrača. Imamo za sada dva igrača koji su na tom popisu, a moramo im pratiti stanje, to su Ivan Ramljak i Karlo Matković, ali kroz dva tjedna sve bismo trebali znati. I kako je popis od 25 jasan, onda će iz tog kruga igrača biti lako pronaći i eventualne zamjene.

Smith će biti combo bek

Koliko se ta jezgra igrača, govorimo o onima koji će doći do dresa za utakmice protiv Švicarske i Austrije u veljači, razlikovati od one u studenom?

- Sasvim je sigurno da na listi od 25 igrača ima i onih koji nisu bili u fokusu u studenom, ali moja je konačna želja i to je ono na čemu moramo težiti kroz ovaj prozor u veljači da pronađemo kvalitetnu, stabilnu jezgru od deset, 12 igrača, koji će biti u stanju pozvati se usred noći i odigrati bilo kakvu ozbiljnu utakmicu. Kad se ta jezgra napravi, a uoči olimpijskih pretkvalifikacijama nas čeka u srpnju i druga runda pretkvalifikacija, za nju, naravno, ovisit će to i o budućem izborniku, očekujem da stignu Mario Hezonja i Jaleen Smith, koji bi sada trebao biti u ulozi combo beka, jer ćemo imati dobra rješenja na poziciji čistog playa, onda za olimpijske pretkvalifikacije u kolovozu njima priključimo NBA igrače, još neke iz Eurolige, ali tada bi oni trebali stići u posloženu vrstu u kojoj se zna kakva se igra obrana, koja je tranzicijski jaka i u kojoj su postavljeni obrasci ponašanja. U prozoru u studenom mi smo odlično funkcionirali, odigrali smo i tridesetak minuta odlično protiv Poljaka koji su četvrta reprezentacija s posljednjeg Eurobasketa i četvrtfinalist posljednjeg SP. Neki su se igrači, poput Kapuste, Darija Drežnjaka ili Danka Brankovića tu profilirali...

Aco je ponudio i primjer.

- Treba na stvari gledati pragmatično, jer takva su vremena, mi u prošlosti više ne smijemo živjeti. Moramo shvatiti da jedna Finska ima jezgru od 80, 90 posto igrača koja uvijek igra zajedno, to je ono što mi sada pokušavamo napraviti s ovom selekcijom. Onda se u Finskoj pojavi jedan Markkanen, koji je tu za napraviti dodatnu razliku. Međutim, jezgra Finaca može i bez Markkanena dobro funkcionirati, ona je u stanju igrati dobru obranu, dobro trčati. To je i naš cilj, barem je to moja vizija kao prvog logističara, da tako kažemo, jer će ionako onaj tko bude novi izbornik o nekim stvarima moći i autonomno odlučivati, jer mi ne pada na pamet da utječem na nečiju trenersku osobnost i vizije.

Nakon 33 godine je dosta

Kad smo već kod tog novog izbornika kojega će Petrović predložiti Savezu, kad bi se njegovo ime moglo objelodaniti?

- Čim posložim sve kockice, kako sada stvari stoje moglo to biti već u ožujku, mislim da ću predložiti novog izbornika nešto ranije nego sam to prvotno govorio. Naravno, nakon utakmica u veljači, slijedi nova runda razgovora prije te odluke.

Petrović nije otkrio s kim namjerava sve razgovarati.

- Meni se kockice polako slažu, svjestan sam i realnosti u kojoj nije moguće pronaći pola milijuna eura i dovesti izbornika stranca. Uglavnom, dobar je model koji sam napravio u mlađim selekcijama, gdje sam predložio tri imena trenera, o njima ćemo kad ih Savez potvrdi. U prvoj sam rundi popričao sa svim ljudima koji su imali upliva u rad s mladima, onda sam izolirao, skautirao one najtalentiranije, u čemu sam imao punu logistiku HKS-a.

Dobro, znači li to da će utakmica protiv Austrija 26. veljače u Splitu biti u posljednja koju će voditi Aco Petrović i je li već o tome razmišljao?

- Kako da ne i što se toga tiče, posve sam miran. Nakon 32, 33 godine trenerskog posla bilo je dosta i nemam s time što ću voditi posljednji puta u svojoj karijeri kao trener momčad uopće problema. Osjećaji su otprilike jednaki onima kad sam završavao igračku karijeru, okrenuo sam odmah novu stranicu. Tako će biti i sada, mentalno sam posve miran i uzbuđen radi svega onoga što slijedi i u što duboko vjerujem.

A to je postaviti hrvatsku košarku na zdravije noge. Ako se pitate ima li energije za sve to. Pa Petrović je to, ne trebate niti pitati...

image

 Aleksandar Petrović

Damir Krajač/Cropix
26. travanj 2024 15:42