StoryEditorOCM
KošarkaGLAVA U BALUNU

Je li na Baldekinu definitivno i nepovratno propuštena prilika za osiguranjem sponzora, koji bi gotovo udvostručio klupski proračun?

Piše Ivo Mikuličin
3. srpnja 2022. - 09:44

Je li na Baldekinu definitivno i nepovratno propuštena prilika za osiguranjem sponzora, koji bi gotovo udvostručio klupski proračun ili su u pravu oni, koji tvrde kako je važnija od (neslužbeno) ponuđenih 200 tisuća eura homogenost aktualnog klupskog vodstva Šibenke!?

Ne usuđujemo se, bez dovoljno relevantnih podataka, dati kategoričan odgovor na to pitanje, no vrijedi otkriti posve suprotne stavove bitnih čimbenika, pa i košarkaških autoriteta.

– Spomenuti gospodarstvenik, čije ime više nema smisla spominjati je ozbiljan čovjek i uspješan biznismen. Vjerojatno je imao i ozbiljne planove s klubom – drži Neven Spahija, jedan od najboljih europskih trenera.

'Povoljna ponuda'

Nije ništa drukčije ni mišljenje Joška Jurića, predsjednika Šibenskog sportskog saveza.

– Čovjek je, po mojemu mišljenju, istinski zaljubljenik u šibenski zavičaj, pa i navijač Šibenke. Takav sam dojam stekao kad smo zajedno pohodili ligašku utakmicu s Puntamikom u zadarskim Jazinama – uvjeren je Jurić.

Vrlo oprezan u svojoj izjavi bio je Paško Rakić, "dobri duh" šibenskog sporta, kako ga obično nazivaju u šibenskim kuloarima.

– I meni se ta sponzorska ponuda učinila povoljnom. No, dalje od sitnog lobiranja nisam "intervenirao". Zašto soliti pamet demokratski izabranom klupskom vodstvu!? No, čelnici Baldekina moraju biti itekako svjesni da su proračunska sredstva na razini grada ograničena – kazivao nam je Rakić.

Nešto žučnije reagirao je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, uvjeren da nesuđeni sponzor nije bio pravo rješenje za šibensku mušku košarku.

– Odavno Šibenka nije imala tako homogeno vodstvo, puno entuzijazma. Zato mislim da su čelnici kluba postupili ispravno, kad su odbili potencijalnog sponzora. Imali su valjane razloge za to. A svi se moramo potruditi da osiguramo dodatna sredstva za košarkaškog prvoligaša. Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti – govorio nam je Zekanović, koristeći pritom i neke "folklorne" izraze, koje smo preskočili u interesu Baldekina.

Dobro je što su čelnici Šibenke zajedničkog, čvrstog stava, no nije dobro, ako su i dalje uvjereni kako je tek završena sezona, u kojoj šibenski prvoligaš prvi put u zadnjih devet godina nije uspio izboriti plasman u doigravanje, bila uspješna. To nije dobra platforma za novu sezonu.

Dvije istine

Za kraj bismo dodali dvije istine iz slavne prošlosti Šibenke, koje mogu biti indikativne i za sadašnje stanje na Baldekinu.

– Kad je SOUR "Šibenka" donio odluku o sponzorstvu nad Baldekinom, većina članova klupskog vodstva bili su zaposlenici te tvrtke. To je bio normalan potez ili način da se kontrolira tijek sponzorskog novca – otkrio nam je Tomislav Zorić, prvi predsjednik Šibenke.

Vrijedi se sjetiti i izjave njegova preminulog nasljednika ing. Ivana Medića, koji je nerijetko posezao za rečenicama: Iako nikad nisam bio član Partije Općinski komitet SKH nije se protivio mom imenovanju za čelnika kluba. To sam doživio kao nemali demokratski vjetar u "jednoumlju".

Nije vrag da smo u demokraciji, kad je riječ o sportu, četrdesetak godina poslije na nižoj razini!?

24. travanj 2024 09:09