StoryEditorOCM
KošarkaJAKO POJAČANJE

Draženov duh osjetim čim dođem na Baldekin, kaže Khiana Johnson iz SAD, 24-godišnja razigravačica košarkašica Šibenika

Piše Toni Veljača
5. prosinca 2022. - 08:10

Netom prije početka tekuće sezone, ŽKK Šibenik je svoje redove pojačao mladom Amerikankom iz Chesapeakea u Virginiji Khianom Johnson. Pokazao se to kao sjajan potez uprave s obzirom na činjenicu da je Khiana, praktički od prve utakmice u narančastom dresu, postala vjerojatno najveći adut momčadi Stipe Bralića.

Proteklu je sezonu ova talentirana 24-godišnjakinja, koja može pokriti obje bekovske pozicije, provela u Rumunjskoj, što joj je nakon završetka američkog sveučilišta Radford praktički prvo profesionalno iskustvo u europskoj košarci. Rumunjsku Constantu, a potom i Universitateu iz Cluj-Napoce, za koje je lani nastupala, Khiana je zamijenila Šibenikom, o kojem – priznaje nam – nije mnogo znala.

Malo znala o gradu

– Bit ću vam iskrena, znala sam malo, gotovo ništa. Od kluba sam dobila garanciju da ću imati minutažu, i to mi je zapravo bilo najvažnije. Nisam puno dvojila trebam li doći ili ne, pokazao se to kao dobar potez – kazuje nam Khiana, s kojom smo razgovarali ispred spomenika Draženu Petroviću. O košarkaškome Mozartu znala je ipak nešto više nego o njegovu rodnom gradu.

– Nevjerojatno je koliko Dražen znači Šibenčanima, osjeti se to čim uđeš u dvoranu na Baldekinu. Imam ogromno poštovanje prema njemu – kazuje nam Khiana, koja se, tvrdi, brzo uklopila u ekipu.

– Odlično su me prihvatili, ekipa je vrlo mlada. Znala sam to kada sam dolazila, ali ipak nisam očekivala ovako mladu ekipu – kroz smijeh će Amerikanka.

image

‘Na hranu se još uvijek privikavam‘

Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Doista, roster momčadi s Baldekina ispunjen je djevojkama od 16, 17 godina, što donekle objašnjava oscilacije u igri Bralićeve ekipe. Khiana u svemu tome vidi određene prednosti.

– Igrati profesionalnu košarku u tim godinama je velika, ogromna stvar. Što se tiče mene, prvi put sam među starijima u ekipi, što je i za mene jedna nova uloga – iskreno će Khiana.

Na naše pitanje tko od tih djevojaka danas-sutra može preuzeti kormilo momčadi, Khiana nije puno dvojila.

Baban veliki potencijal

Petra Baban, mislim da ima veliki potencijal da postane zaista sjajna košarkašica. Ima odlične radne navike, talentirana je, sada je sve na njoj – poručila je Khiana.

Prilagodba na hrvatsku košarku, što dokazuje i Khianina statistika u prvih osam odigranih kola, trajala je kratko. Amerikanka je autoritativna na terenu, odličnog prvog koraka, mirna u realizaciji, ipak – kazuje nam – još uvijek postoji prostora za napredak.

– Moram povećati postotak šuta za tri poena. Kada taj segment poboljšam, mislim da ću napraviti veliki iskorak u igri – govori Khiana.

Jednako kao i na košarkaškom terenu, kratko je trajala Khianina prilagodba i izvan terena. Ipak, neke stvari iz rodne Virginije u Šibeniku joj nedostaju.

– Na hranu se još uvijek privikavam. U Americi imamo mnogo više fast foodova nego ovdje. Primijetila sam da volite kuhati. Ja nisam nešto vješta u kuhinji, i tu nastaje problem – sa smiješkom će Khiana.

A gdje je sušilica?!

A druga stvar?

– Sušilica rublja, ne znam kako možete živjeti bez toga – kroz smijeh će simpatična Khiana, koja je, usput rečeno, za Šibenik potpisala na jednu sezonu. Hoćemo li je i sljedeće godine gledati u narančastom dresu?

– Teško mi je iz ove pozicije o tome govoriti. Cilj kojem težim je WNBA, ali dug je i naporan put do najjače lige svijeta. Pokušavam se koncentrirati na svoju igru, idem iz utakmice u utakmicu pa ćemo vidjeti gdje će me to dovesti – zaključuje Khiana.

image

‘Cilj kojem težim je WNBA‘

Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

O treneru

– Imamo odličnu suradnju. Dao mi je slobodu u igri, potpuno povjerenje i zaista imam samo riječi hvale za njega – kazuje Khiana.

Cilj ove sezone

– Pokušat ćemo uhvatiti poziciju koja vodi u doigravanje. Bit će teško, ali vjerujemo da uz malo sreće to možemo ostvariti – govori razigravačica Šibenika.

Božić u Americi

– Nedostaju mi moj grad, obitelj. Idem kući za Božić i jedva čekam vidjeti svoje – iskreno će Khiana.

Hrvati u NBA-u

Zubac, Bogdanović, Šarić... Dok mi niste rekli, nisam imala pojma da toliko Hrvata igra u NBA-u. Činjenica da je Šarić počeo igrati košarku na Baldekinu je nevjerojatna, iznenadili ste me – govori Khiana.

27. travanj 2024 02:08