StoryEditorOCM
Košarkasmiješi se medalja

Djevojčice Šibenika u polufinalu državnog prvenstva! ‘Bitno ih je zadržati u košarci, a kroz par godina će se vidjeti njihov pravi potencijal‘

Piše Borislav Juras
20. ožujka 2022. - 09:13

Gotovo savršeni klupski tjedan, nakon seniorki koje su potvrdile opstanak u eliti, zaokružile su najmlađe košarkašice Šibenika. Djevojčice dobi do 13 godina su, sa sve tri pobjede na poluzavršnom turniru u Dubrovniku, osigurale "final four", mjesto među četiri najbolja sastava države u ovom uzrastu. Redom su bile bolje od vršnjakinja Zagreba (52:45), Broda (62:18) i domaće Raguse (53:50).

Riječ je praktički o početnoj natjecateljskoj kategoriji u ženskoj košarci, prvoj koja igra po istim pravilima i uvjetima kao i seniorke. Logično, košarkaške vještine i fizičke mogućnosti djevojčica od 12 ili 13 godina (nerijetko i mlađih) su još daleko od savršenih. Igra se drukčije, bez puno taktiziranja, a često jedna dominantna igračica zna presuditi ishod utakmice. Kad se postigne ovakav rezultat, to je znak da su djevojčice Šibenika ipak neke košarkaške elemente bolje naučile od suparnica...

Bjesomučni tempo

- Često je u ovim utakmicama ključna elementarna košarkaška tehnika, poput pivotiranja, driblinga, šuta. Šuteva za tricu gotovo i nemamo, za ove cure su i slobodna bacanja još prilično daleko od koša. Taktike ima vrlo malo. Najčešće se sve svodi na presing po cijelom terenu i bjesomučni tempo, trku gore-dolje, bez kalkulacija, pa i svijesti o vremenu, semaforu. Naša je prednost u Dubrovniku bila to što imamo igračice koje su dosta dugo u treningu, po tri, četiri godine, a to je dovoljno vremena da usvoje neka potrebna znanja. Također, imale su i utakmica iza sebe. Gotovo sve igraju regionalno pretkadetsko prvenstvo, s par godina starijim suparnicama - otkriva Petar Zlatoper, trener najmlađih košarkašica Šibenika.

Prvo mjesto u Dubrovniku im je donijelo lakše polufinalne suparnice. Izbjegle su vršnjakinje Splita, ali ih čeka riječki FSV, koji je dobio i domaćinstvo završnog turnira, 26. i 27. ožujka.

- Imamo lijepu priliku doći do medalje. To polufinale s domaćim djevojkama će za nas biti poput finala. No, nema potrebe za opterećivanje rezultatom. Ove su djevojčice još na svojim košarkaškim počecima. Sličan potencijal je pokazivala dvije godine starija generacija, bila na završnici državnog prvenstva, ali je tijekom par godina korone potpuno nestala. Zato nam je bitno ove djevojčice zadržati u košarci, a kroz par godina će se vidjeti njihovi pravi potencijali - naglasio je trener Petar Zlatoper.
Dres Šibenika na turniru u Dubrovniku su nosile: Ena Ivić, Lorena Vlahov, Lina Bandalović, Martina Duić, Iva Friganović, Greta Piškulić, Antea Sutlović, Anđela Klarić, Eva Zamarin, Laura Blaće, Zlata Rak, Perina Vlaić i Ema Berišić.

04. svibanj 2024 19:52