StoryEditorOCM
KošarkaŠI-ŠI-ŠIBENKA (15)

Brod bez kormila: prisjećamo se zadnjih pet sezona na Baldekinu, jednog od najslabijih razdoblja u povijesti kluba

Piše Ivo Mikuličin
1. lipnja 2022. - 18:53

Teško se uspješnim može nazvati razdoblje od zadnjih pet sezona na Baldekinu. Nekad slavni hrvatski klub nerijetko je djelovao kao brod bez kormila, iako vrijedi spomenuti nekoliko vrijednih detalja iz tog razdoblja. Prije svega, odluku ondašnjeg predsjednika Ante Burića da na sjednici, održanoj 7. kolovoza 2019. godine šibenskom prvoligašku vrate slavno ime Šibenka.

No, kako možemo govoriti o poštovanju prema slavnom imenu, kad su na promociju knjige "Ši-Ši-Šibenka", održanoj u Šibenskom kazalištu, stigli Vlado Đurović i Srećko Jarić iz Beograda, Branko Macura iz Splita, Dario Šarić iz Amerike, te zadarski veteran šibenskih korijena Jure Košta, ali ne i trener Miro Jurić i njegovi igrači. Iako su unaprijed znali termin promocije knjige Jurić i suradnici su u isto doba zakazali "važnu" prijateljsku utakmicu s Kaštelima!

Slična bezobzirnost stigla je vrlo brzo i Jurića. Iako je u prvih 6 kola imao 4 pobjede i 2 poraza (Cibona, Gorica) klupsko se vodstvo brzopleto odlučilo za njegovu smjenu, pa je priliku dobio zaboravljeni šibenski momak Edi Dželalija. Novi trener imao je, ruku na srce, čudno "smiksanu" momčad od fureštih, mahom starijih igrača (Vladović, Mileković, Vraneš, Vuko, Jurković), veterana Bašića, te mladih Šibenčana (braća Ivišić, D.Šarić, Nakić, Gulin, Pleadin, Živković, Vlaić, Klarin), ali je momčad mogla i morala bolje djelovati i igrati. Konačno peto mjesto u Premijer ligi bilo je zapravo puno bolje od dojma, koji su košarkaši Šibenke ostavili te sezone.

Pali u elanu

Uspješniji je bio početak prethodne prvoligaške utrke, u kojoj je, iako suočen s brojnim odlascima, na kormilu ostao ambiciozni Vladimir Anzulović.

Posebno vrijedna bila je pobjeda nad Cibonom (73:71), koju su ostvarili: Radovčić (9), Šarić (4), Vitali (8), Gulin, Bašić (20), Bundović (6), Pandurić (4), Jelić, Mileković (5), Nakić (11), Klepo, Paić (6).

Zadovoljstvo nije mogao skrivati trener Anzulović: - Cibonini igrači imali su neki poseban žar u očima. Tim je naša pobjeda uvjerljivija, vrjednija.

No, Narančasti su pali u elanu i motivaciji poslije odlaska neobuzdanog centra Bundovića s Baldekina. U toj atmosferi najveće uzbuđenje dogodilo se izvan dvorane, kad su se nedaleko od šibenskog željezničkog kolodvora prije dalmatinskog derbija Šibenka – Zadar (72:82) žestoko dohvatili Funcuti i pripadnici Tornada. Nemale emocije izazvao je dolazak (povratak) na Baldekin nadarenog Nika Slavice, sina proslavljenog Nenada, no vrlo se brzo pokazalo da je mlađi Slavica, za razliku od oca, tipična košarkaška ptica – selica.

U sezoni 2020/2021 više se govorilo o pandemiji nego o košarci. Stoga se posebno pamti i entuzijazam članice uprave Ivane Bobek, koja je u kriznim vremenima nerijetko nosila na vrata stana obroke prvotimcima Šibenke. Iz tog razdoblja posebno se pamte i pogođena pojačanja, crnoputi američki razigravač James Freeman, te snažni Crnogorac Milija Miković pod obručima. No, Baldekin je polako izgubio svoj sjaj (čitaj:epitet najproduktivnijeg hrvatskog ligaša glede lansiranja mladih igrača) odlascima neosporno nadarenih Tonija, Nakića i Krešimira Radovčića, te braće Tomislava i Zvonimira Ivišića.

Sezonu poslije očekivao se, ruku na srce, preokret na Baldekinu. U dvostrukoj ulozi, trenera i sportskog direktora angažiran je iskusni Damir Milačić, dovedeno je čak 7 novih igrača, ambiciozno se krenulo i u međunarodno natjecanje klubova Srednje Europe. No, konačan učinak je bio daleko od očekivanog. Poslije osam prvoligaških godina slavna Šibenka se prvi put nije plasirala u doigravanje za prvaka. Šibenčani su u Zagrebu pali od šibenske ruke. Od zagrebačkog Furnira, kojemu je kormilar iskusni šibenski stručnjak Jeronimo Šarin.

Sumorna obljetnica

U ligi za ostanak bilo je, valja priznati, nekoliko sjajno odigranih utakmica poput one u Osijeku, gdje je domaćin pregažen sa visokih 70:96. Šibenske boje u tom susretu branili su Arslanagić (20), Thomas (24), Rebić (14), Gulin, Bašić (10), Solomun (9), Jambrović (20), Paić (7), Sinovec (2).

Da sezona djeluje dodatno blijedo svjedoči podatak da je minulo prvenstvo jedno od rijetkih, kad na Baldekinu nije lansiran nijedan novi mladi šibenski košarkaš. Naprotiv, sa željom da postane svećenik od košarke se oprostio Domagoj Šarić!

Spomenuti i ini podaci jasno sugeriraju kako će obilježavanje 50. obljetnice kluba proći gotovo nezapaženo ili u prilično sumornoj atmosferi. A da naš feljton ne bi završili u posve crnom tonu, evo jedne, zasad nepotvrđene, vijesti: slavna Šibenka bi mogla uskoro nešto sigurniji financijski proračun. S nadom da će ovosezonski šibenski košarkaški brod bez kormila uskoro ploviti kao lađa s više nego sigurnom i jasnom matičnom lukom.

16. lipanj 2024 04:52