StoryEditorOCM
OstaloFestival animacije i stripa

Trinaesto izdanje Supertoona opet u Šibeniku: od Gorice preko Male lože do đardina i Arsena gledajte filmove i čitajte stripove

Piše Šibenski.hr
23. lipnja 2023. - 11:30

 

 

U Šibeniku uskoro počinje 13. izdanje Međunarodnog festivala animacije i stripa Supertoon. Od 24. do 28. srpnja u četiri filmske natjecateljske konkurencije bit će prikazano 137 ponajboljih kratkometražnih animiranih filmova iz cijeloga svijeta u ljetnim kinima „Mala loža“, „Gorica“ i „Đardin“, a u Galeriji Sv. Krševan moći će se razgledati i pročitati 23 stripa koji se natječu u tri kategorije, najavili su organizaciji popularnog Supertoona.

-Novost je lokacija festivalskog centra, srca festivala, koje će sa dosadašnje lokacije u ex Galeriji Matija premjestit se u Kuću za umjetnost Arsen i tako postati mjesto susreta svih posjetitelja i autora, ali i mjesto učenja, razmjene ideja i održavanja dijela bogatog popratnog programa festivala. Osim toga, tu su i ostale, već stare festivalske lokacije ex Galerija Matija i Gradska knjižnica za održavanje dječjih radionica - kazao je direktor Slave Lukarov.

image

 

 

Ante Baranic/Cropix

Na natječaj koji je bio objavljen u prosincu i na koji se za sve kategorije ukupno prijavilo više od 1000 kratkih animiranih filmova i 50 recentnih stripova, selektirani su u kategorijama te najbolje od njih možete pogledati na sljedećim lokacijama:

GRANDTOON - KRATKI ANIMIRANI FILMOVI – 24 filma/Ovom konkurencijom SUPERTOON dokazuje da uživa povjerenje najvećih svjetskih autora i studija koji opetovano prijavljuju svoje radove i dolaze na festival.

STUDENTOON – STUDENTSKI ANIMIRANI FILMOVI - 38 filmova/Oni koji tek dolaze, dolaze sa novim i uvijek svježim idejama. Studenti sa 18 svjetskih studija animacije predstaviti će svoje poglede na svijet oko sebe. Za natjecanje u ovoj kategoriji izabrani su oni koji takvi upravo trebaju i biti: odvažni, provokativni i inovativni.

SUPERTUNE – ANIMIRANI GLAZBENI SPOTOVI – 45 filmova/Ono po čemu je Supertoon prepoznat i po čemu iskače među drugim festivalima, osim šarma lokacije i spontane atmosfere samog festivala, jest konkurencija animiranih glazbenih videospotova, koja je i dalje broj jedan u svijetu po broju animiranih spotova u konkurenciji.

ANIMIRANI FILMOVI ZA DJECU – PLANKTOON - 30 filmova/Šibenik, kao sjedište međunarodnog dječjeg festivala ima najmlađu publiku najvećih očekivanja te Supertoon posebnu pozornost posvećuje izboru dječjeg programa u nadi da će Gorica i ovoga ljeta biti pretijesna za sve one koji s radošću prate ovu kategoriju.

image

 

 

Ante Baranic/Cropix

Natjecanja animiranih filmova žirirat će nagrađivani scenarist i redatelj Pedro Rivero iz Španjolske, direktor europskog festivala animiranog filma Balkanima Miloš Milosavljević iz Srbije te Adrijana Ružić, teoretičarka animacije iz Italije.

Strip natjecanja donose 23 izdanja stripova, kako onih snažnih etabliranih tako i novih autorskih glasova iz Hrvatske, Španjolske, Poljske, Srbije, Austrije i Slovenije, i to u kategorijama strip album, strip magazin i fanzin, a ovogodišnji strip žiri čine slikar i strip autor Ivan Marušić, multidisciplinarna umjetnica Milica Ivić i strip izdavač Vladimir Šagodin.

-I ove godine očekujemo preko 80 gostiju, autora i producenata, što pokazuje da festival svake godine ugošćuje sve više umjetnika iz cijeloga svijeta. Na festivalskoj lokaciji „Đardin“ u Perivoju Roberta Visianija odvijat će se i veliki sajam stripa te tribine na kojima će sudjelovati 40-ak domaćih i inozemnih filmskih autora i producenata, 20-ak strip autora te, naravno i festivalski žiri. Tu će posjetitelji moći uživati i u DJ nastupima te se osvježiti u festivalskom baru. Kao dio trajnih napora organizatora festivala na području razvoja i obrazovanja publike te vizualnog opismenjivanja, na programu su i dvije četverodnevne radionice. PLANKTOON je radionica animiranog filma za djecu pod mentorstvom animatorica Katrin Novaković čiji će polaznici sačinjavati i žiri za kategoriju filmova za djecu. Oni privrženiji našem drugom mediju moći će se okušati i u sekvencijalnom vizualnom pripovijedanju u okviru radionice stripa PASICA u istome trajanju, pod vodstvom strip autora Tihomira Tikulina Tice - poručio je Lukarov.

image
Ante Baranic/Cropix

A tu je nezaobilazni ostali bogati popratni program u sklopu kojeg će posjetitelji moći pogledati animirane filmove srednjeg metra za djecu, izložbe i predstavljanja, ali i projekt "Dislokacije" Veljka i Milivoja Popovića, koji su se u mediju VR animacije uhvatili u koštac s razumijevanjem migracije, osjećajima i razmišljanjima o trenutku dislokacije i svojevrsnog poništenja identiteta ljudi koji su se našli u toj situaciji. Njihova instalacija, koja se će se svakodnevno moći pogledati u Kući za umjetnost Arsen tijekom cijelog festivala, sastoji se od izbjegličkog šatora, popratnog animacijskog loopa i VR headseta gdje se prikazuje glavni dio projekta, odnosno VR doživljaj u realnom vremenu.

Ovogodišnje festivalske ilustracije potpisuje Natko Stipaničev, dok je vizualni identitet festivala djelo Nives Sertić. Na sve je programe festivala ulaz besplatan, a ostale detalje o programu ovogodišnjeg Supertoona možete naći na službenoj stranici festivala.

 

Supertoon međunarodni festival animiranog filma i stripa organiziran je kao i uvijek uz financijsku podršku, a ove godine to su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatski audiovizualni centar i Turistička zajednica, podsjetili su organizatori festivala.

27. travanj 2024 21:41