StoryEditorOCM
Ostalosamo što nije

Bit će nezaboravno: Supertoon donosi 137 kratkih filmova iz 35 zemalja. U Šibenik stiže i 80 autora i producenta iz cijelog svijeta

Piše Marija Lončar
21. srpnja 2023. - 20:23

-Ovogodišnje 13. izdanje Supertoon festivala pokrit će sve već dobro poznate šibenske lokacije. Ponovno želimo okupiti Šibenčane i njegove goste i turiste te filmske profesionalce, znalce i entuzijaste na pristupačnim lokacijama. Što znači da ćemo i ove godine djelovati u perivoju Roberta Visianija, u kinu na otvorenom Gorica u Ulici don Krste Stošića, u kinu na otvorenom
Mala Loža na trgu Ivana Pavla II., u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić na Poljani, u galeriji Matija u ulici Petra Nakića te u galeriji Svetog Krševan. Novost je lokacija festivalskog centra, srca festivala, koje će sa dosadašnje lokacije u ex Galeriji Matija
premjestit se u Kuću umjetnosti Arsen i tako postati mjesto susreta svih posjetitelja i autora, ali i mjesto učenja, razmjene ideja i održavanja dijela bogatog popratnog programa festivala - poručili su s današnje pressice organizatori Međunarodnog festivala animacije i stripa Supertoon koji počinje 24. srpnja a trajat će do 28. srpnja.
Organizatori podsjećaju kako se ove godine za sudjelovanje na fetivalu prijavilo natječaj koji je bio objavljen u prosincu prijavilo se više od tisuću kratkih animiranih filmova i 50 recentnih stripova. Za službenu konkurenciju odabrano je 137 kratkih filmova iz 35 država iz cijelog svijeta. 

Filmske kategorije su sljedeće:
GRANDTOON - KRATKI ANIMIRANI FILMOVI – 24 filma (22-23h,,Mala Loža‘‘).

STUDENTOON – STUDENTSKI ANIMIRANI FILMOVI - 38 filmova (21-22h,,Mala Loža‘‘): Studenti sa 18 svjetskih studija animacije predstaviti će svoje poglede na svijet oko sebe.
SUPERTUNE – ANIMIRANI GLAZBENI SPOTOVI – 45 filmova (23-24h,,Đardin‘‘). 
ANIMIRANI FILMOVI ZA DJECU – PLANKTOON - 30 filmova (21-22h,,Gorica‘‘)

image

13. Superton

Supertoon/


-Iz Hrvatske nam dolaze dva spota (SUPERTUNE) pod imenima ‘‘Yo-Yo‘‘ Lucije Buzančić i,,Samo stvari‘‘ (eng. ‘‘Only things‘‘) Dee Jagić. Zatim, tri dječja animirana filma (PLANKTOON):,,Glazbene čarapice‘‘ (eng. ‘‘Musical socks‘‘) Ane Horvat,,,Plavi medo‘‘ (eng. ‘‘Blue Teddy Bear‘‘) Marine Andree Škop te,,Hu Hu i rođendanska zabava‘‘ (eng. ‘‘Who Who and the birthday party‘‘) Vjekoslava Živkovića. Onda, šest studentskih filmova te sedam kratkih filmova (GRANDTOON) - navode, među ostalim, organizatori.

Natjecanja animiranih filmova žirirat će nagrađivani scenarist i redatelj Pedro Rivero iz Španjolske, zatim direktor europskog festivala animiranog filma Balkanima Miloš Milosavljević iz Srbije te Andrijana Ružić, teoretičarka animacije iz Italije. Moderatori Q&A tribine s animatorima su Olga i Michal Bobrowski koja će se održavati svako jutro u prostorima Kuće umjetnosti Arsen od 11h.

Kako Supertoon ima i svoju stripovsku stranu, strip natjecanje donosi 23 izdanja stripova autora iz Hrvatske, Španjolske, Poljske, Srbije, Austrije i Slovenije.  Moderator Q&A tribine sa strip autorima koja se održava u Đardinu svake večeri od 21h je Matko Vladanović.


-I ove godine očekujemo preko 80 gostiju, autora i producenata, što pokazuje da festival svake godine ugošćuje sve više umjetnika iz cijeloga svijeta. Na festivalskoj lokaciji "Đardin" u Perivoju Roberta Visianija odvijat će se i veliki sajam stripa te tribine (Q&As) na kojima će sudjelovati 40-ak domaćih i inozemnih filmskih autora i producenata, 20-ak strip autora te, naravno i festivalski žiri. Tu će posjetitelji moći uživati i u DJ nastupima te se osvježiti u festivalskom baru. Na programu su i dvije
četverodnevne radionice. PLANKTOON je radionica animiranog filma za djecu pod mentorstvom animatorica Katrin Novaković, a radionicu stripa STRIPARNICA u Tihomir Tikulin Tica - kazali su dirketor festivala Slave Lukarov i komunikacijska voditeljica Nika Janković podsjećajući kako su svi programi besplatni za posjetitelje koji će uz službeni, moći uživati i u bogatom popratnom programu. 
Ovogodišnje festivalske ilustracije potpisuje Natko Stipaničev, dok je vizualni identitet festivala djelo Nives Sertić.

 

27. travanj 2024 22:33