StoryEditorOCM
OstaloVelikani glumišta

Špiro Guberina nije uopće trebao biti Strikan! Glumčev sin otkrio malo poznate detalje iz života velikog Šibenčanina

Piše Šibenski.hr
11. prosinca 2023. - 12:50

Treća sezona dokumentarne serije “Velikani hrvatskog glumišta” emitira se od 7. prosinca na Prvom programu Hrvatske televizije u 23.15. Priče o životima i karijerama najvećih glumaca 20. stoljeća, junaka naših djetinjstava i mladosti, bit će u trećoj sezoni posvećene izrazito popularnim glumcima.

Gledat ćemo epizode o Peri Kvrgiću, Špiri Guberini, Mustafi Nadareviću, Neli Eržišnik, Miji Oremović i Veri Zimi. Seriju je za HRT proizvela producentska kuća Menorah film, scenarist i producent je Fran Juraj Prižmić, a redatelj Igor Prižmić.

Upravo u tom serijalu otkrit će se da glumac Špiro Guberina uopće nije bio planiran za ulogu Strikana u kultnom "Velom mistu" Miljenka Smoje, a koju je odigrao jedinstveno i maestralno.

Ekipa RTV-a Zagreb, naime, već je počela snimati s jednim sarajevskim glumcem, ali su se u zadnji čas predomislili i angažirali Špira.

Strikan je upravo zahvaljujući Gubrini postao i ostao jedan od najautentičnijih, najobožavanijih i najcitiranijih televizijskih likova, te je zaista teško zamislivo tko ga je uopće mogao autentičnije iznijeti od kultnog Šibenčanina.

Scenarist Prižmić je za Jutarnji otkrio kako mu je veliko zadovoljstvo što mu se u epizodu o velikom Špiru odazvao njegov sin jedinac Boris, koji će otkriti mnoge dosad nepoznate informacije iz bogatog života i karijere svog oca, te je za potrebe serijala ustupio mnoštvo nikad viđenih privatnih fotografija.

image

S bratom Emilom na šibenskom Festivalu dalmatinske šansone

Nikša Stipaničev/Cropix

Doznat ćemo i zašto je Špiro imao toliko veliku tremu da je na pozornicu i općenito u kazalište dolazio doslovno nekoliko minuta prije nego što predstava počne, tek toliko da stigne staviti kostim na sebe, te kako se uopće upisao na Akademiju, budući je oduvijek imao poteškoća s govorom, mucanjem i brzanjem, piše Jutarnji.

image

Špiro Guberina snimljen ispred svoje vikendice na šibenskoj Jadriji 2014. godine

Nikša Stipaničev/Cropix
image

Špiro Guberina u stanu u zagrebačkoj Deželićevoj ulici

Biljana Gaurina/Cropix
image
Arhiva/Slobodna Dalmacija
image
Arhiva/Slobodna Dalmacija
image
Arhiva/Slobodna Dalmacija
image
Arhiva/Slobodna Dalmacija
image
Arhiva/Cropix
image
Arhivq Slobodna Dalmacija/Cropix
26. travanj 2024 19:41