StoryEditorOCM
OstaloDođi gola na večeru

Redateljica Nina Kleflin ponovo u Šibeniku: ‘Predstava govori o ljudima koji strahovito muljaju i lažu, a to je vrlo aktualna tema!‘

Piše Marija Lončar
3. listopada 2023. - 15:19
U Hrvatskom narodnom kazalistu odrzala se press konferencija, ususret premijeri nove kazalisne predstave Dođi gola na veceru, autora Marca Camolettija, dok reziju potpisuje Nina Kleflin. Na fotografiji: Ana Perkovic, Franka Klaric, Kresimir Jelic, Nina Kleflin, Jakov Bilic, Donat Zeko i Bojan Brajcic.  Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Dođi gola na večeru francuskog dramatičara Marca Camolettija nova je predstava i prva ovosezonska premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku koja će se održati u subotu, 7. listopada. Riječ je o predstavi koja je početkom 90-ih prošlog stoljeća uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda kao najizvođeniji francuski komad na svijetu, a svoje uprizorenje Camolettijeva komedija više je puta doživjela i na hrvatskiom pozornicama pod nazivom Pidžama za šestero.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Režije se u Šibeniku prihvatila Nina Kleflin, dobra poznanica i česta suradnica šibenskog HNK-a. Ta je suradnja počela je prije 15-ak godina, na početku profesionalizacije kazališta kada je Klaflin režirala mjuzikl Fantazija. Ovdašnja publika pamti je i po vrlo dobro prihvaćenim predstavama za djecu, rađenim za svečano otvorenje MDF-a: Buratino, Matilda i Čarobnjak iz Oza. Godine 2017. sa šibenskim glumcima na scenu je postavila "Gaćice", a šest godina poslije Kleflin se ponovo vraća u Šibenik.

image


Na fotografiji: Nina Kleflin.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Puni se lijepih stvari događalo oko ove predstave. Izabrali smo tekst Marca Camolettija. To nije komedija, to je farsa, dakle, nešto još više od komedije. To je zavrzalama, zabavna slagalica koja vrti svoje junake do besvijesti u nemoguće situacije koje su njima tragična, a nama smiješna. Velika ljepota farse je to da se smijemo tragičarima. Dapače, nama je izvrsno gledati to što je njima grozno. U predstavi se radi o ljudima koji strahovito lažu i muljaju, a to je vrlo aktualna tema. Oni toliko vrte kojekakve priče i nebuloze da bi prekrili svoj hedonizam, preljubništvo i kojekakve druge mane i oni, kako nam proročki kaže autor Marc Camoletti, u tome i uspiju! I mi živimo u društvu koje čuva fasadu i gdje je samo fasada bitna i kako veli na kraju naš junak Robert: "Najvažnije je da smo svi ostali ptijatelji!". Nakon što su svi sve izvarali i izlagali, svi su ostali priajtelji. Fasada je očuvana – kazala je uoči opremijere Nina Kleflin napominjući kako je riječ o vrlo duhovitoj, vješto i pametno napisanoj farsi Don‘t Dress for Dinner što je engleska adaptacija Camolettijevog teksta koji je na francuskom poznat kao Pidžama za šestero.

image


Na fotografiji: Ana Perkovic, Franka Klaric.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

U Šibeniku je Kleflin okupila ekipu s kojom joj je, kako je kazala, najugodnije i najljepše na svijetu raditi. U predstavi tako glume splitski glumac Donat Zeko i šibenske glumice Oriana Kunčić, Ana Perković, Franka Klarić te Bojan Brajčić i Krešimir Jelić kkoji su od prije nekoliko mjeseci postali novi članovi glumačkog ansambla HNK u Šibeniku.

S posebnim zadovoljstvom Kleflin je istaknula suradnju sa starim znancima: Brankom Lovrićem Caparinom, legendom šibenskog kazalaišta i scenografije te kostimografkinjom Sarom Lovrić Caparin. Glazbu potpisuju Nikolina Belan, kći poznatog glazbenika Nene Belana, i multitalentirani Bojan Brajčić. Dizajn svjetla povjeren je Josip Bakula Bake, dok je oblikovatelj tona Pave Karega.

image


Na fotografiji: Jakov Bilic ravnatelj kazalista.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Puni hvale za rad s redateljicom bili su i glumci. Sam proces stvaranja bio im je, kako su kazali na konferenciji za novinare uoči premijere, vrlo zabavan. Nije samo tekst koji su izgovarali bio šaljiv, nego je i njihova međusobna komunikacija na sceni bila puna šale i zafrkancije. Ako se publika, kako su kazali, bude zabavljala kao što oni dok su radili predstavu, njezina gledanost i dug život neće biti upitni. Nakon premijere 7. listopada, Dođi gola na večeru bit će ponovo izvedena u ponedjeljak, 9. te u utorak, 10. listopada, a ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić najavio je i skora gostovanja u drugim gradovima.

image


Na fotografiji: Nina Kleflin i Jakov Bilic ravnatelj kazalista.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image


Na fotografiji: Nina Kleflin i Krešimir Jelić
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image


Na fotografiji: Jakov Bilic ravnatelj kazalista.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image


Na fotografiji: Donat Zeko i Bojan Brajcic.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
27. travanj 2024 19:40