StoryEditorOCM
OstaloŽIVI STE? PLEŠITE!

Ovih dana na šibenskom Međunarodnom dječjem festivalu održava se jedinstvena radionica: Riječ je o plesnom i edukacijskom projektu koji okuplja i plesače s fizičkim invaliditetom

26. lipnja 2019. - 10:53

Ako ste živi, možete plesati! To je poruka radionice koju na šibenskom Međunarodnom dječjem festivalu ovih dana održava Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta, ili skraćeno IMRC (na engleskom: Inclusive Movement Research Collective).

Makar naziv toga projekta na prvu zvuči kao da pričamo o "španskom selu", njegova je ideja prilično plemenita. Riječ je o plesnom i edukacijskom projektu, jedinstvenom u Hrvatskoj, koji okuplja i plesače s fizičkim invaliditetom. U, kako kažu njegovi voditelji, zajedničkom istraživanju plesa i tjelesnih ograničenja, koja se na taj način pokušavaju prebrisati.

 

 

– Naše radionice polaze od ideje da za ples i pokret preduvjet nije određeno tijelo. Tjelesni izraz i iskustvo kretanja, a time i istraživanje plesačke izvedbe, pripada svima. U radu krećemo od osvještavanja potencijala svakog pojedinog tijela. Koristimo slobodan, improviziran i kreativan ples, koji, vjerujemo, postoji u svakom pojedincu. Svatko može istražiti vlastite granice. Ples je za sve ljude. Cilj je pronaći zajedničko polazište u grupi, zajednički nazivnik, izgraditi odnose i zajednicu kroz ples – govori nam Iva Nerina Sibila, umjetnička voditeljica IMRC-a.

Novo lice profesije

Taj je inkluzivni kolektiv osnovan prije sedam godina kao dio Hrvatskog instituta za pokret i ples. Od početka djeluje na visokoj umjetničkoj i produkcijskoj razini. Širok je spektar polaznika njihovih radionica, od umjetnika, rehabilitatora, edukatora, te osoba s invaliditetom i bez njega. Iva naglašava kako inkluzivni ples "nije terapija, nego umjetnost".

– Njima se na taj način otvara cijelo novo polje socijalne interakcije i fizičke aktivnosti, čime se nemjerljivo povećava kvaliteta života. Fokus je na razvoju osobnog potencijala, kreativnosti i izričaja. Inkluzivni ples se ne bavi invaliditetom, nego plesom. Na radionici se pleše uz improvizaciju, pronalaženje načina izražavanja sebe, međusobno komuniciranje u grupi i izgradnju osjećaja zajednice. Kroz naše djelovanje mijenjamo i lice plesne profesije. Svi naši plesači postaju svojevrsni odvjetnici drukčijeg, otvorenog i zrelog društva, koje prihvaća i njeguje bogatstvo različitosti. Inkluzivna plesna improvizacija, temeljena na ravnopravnosti, mali je korak k zdravijem društvu. U plesu, barem na nekoliko sati, dana ili tjedana, možemo stvoriti novu kulturu u mikrokozmosu, koja uklanja prepreke što nas razdvajaju i ograničavaju naš potencijal – istaknula je umjetnička voditeljica IMRC-a, koja sa svojom radionicom boravi u Šibeniku do petka.

Njihov rad prepoznat je i na akademskoj razini. Naime, IMRC je ostvario suradnju s Odsjekom za ples Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu u sklopu kolegija Inkluzivni ples, kreiranog baš zahvaljujući Ivi i ostalima. Aktivni su i na međunarodnoj sceni. Njihovi plesači i edukatori prisutni su na razmjenama, seminarima i simpozijima u Glasgowu, Londonu, Lisabonu, Ateni...

Stižu i u Split

A član IMRC-a Slađan Livnjak, koji se kreće pomoću invalidskih kolica, prije tri godine je dobio i nagradu hrvatskoga glumišta za izvedbu u njihovoj predstavi.

 

 

Radionice održavaju na tjednoj bazi u Zagrebačkom plesnom centru, a nastupaju po Hrvatskoj i inozemstvu. Poslije debitantskog nastupa na šibenskom MDF-u, idu u Pulu i Berlin, pripremaju i gostovanje u Splitu, a najesen će doći u Zadar i Knin.

– U suradnji s kninskom udrugom "Atribut" nastupit ćemo s predstavom "Bella Ciao", autorice Silive Marchig. Dakako, ona je vezana za talijansku revolucionarnu pjesmu, a simbolizira otpor slabijih prema jakima. Baš kao i ovaj naš projekt – najavila je Iva Nerina Sibila.

Tko je sve u timu

Iva Nerina Sibila umjetnička je voditeljica IMRC-a, dok Helvecia Tomić ima trostruku ulogu, kao izvođačica, edukatorica i koordinatorica edukacije.
U izvođačkom kolektivu IMRC-a sudjeluju i Mia Kevo, Josipa Lukinović, Nereja Lasić, Irma Unušić, Leon Goličnik, Marjan Pajvot, Nikola Orešković, te Ognjen Vučinić. Radionice se inače održavaju u Zagrebu i Rijeci.

20. travanj 2024 05:47