StoryEditorOCM
OstaloPrije 20 godina

Fotografija sa šibenskog MDF budi emocije. Djeca su u odrasla, a mnogi ‘festivalci‘ više nisu među nama: Brešan, Fiamengo, Pulić, Granik...

Piše M. L.
14. srpnja 2024. - 10:42
Neumorni Željko Koloper Keke, producent u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, prisjetio se jedne milenijske fotografije Šime Strikomana snimljene prije 20 godina. Objavio ju je na Facebook profilu "Šibensko kazalište" kojemu je administrator. Strikoman je na skalama na Gorici, gdje se prikazuje filmski program Međunarodnog dječjeg festivala (MDF), te davne 2004. godine snimio brojnu djecu, urednike i duigogodišnje suradnika šibenskog MDF-a.
Mnogi od njih nisu više među nama, a djeca su sada odrasli ljudi i vjerojatno na MDF već dovode i svoju djecu. 
Među dragim "festivalcima" koji su godinama obilježili MDF, bilo kao sudionici rasprava na svakodevnim okruglim stolovima, ili kao urednici, novinari, glumci, na fotografiji su književnik Ivo Brešan, dugogodišnji voditelj festivalskog okruglog stola i revnosni gledatelj svih predstava u službenom programu koje su se izvodile u kazalištu i na ljetnoj pozornici.
Također tu je i književnik i novinar koji je niz godina urednik lutkarskog programa Jakša Fiamengo, a također i kolega mu Zvonko Festini.
 
 
Više nema ni Ante Pulića, nekadašnjeg direktora šibenskog kazališta i MDF-a, a ove godine umro je i kanadski glumac Robert Greenwood koji je s teatrom Sun Ergos u Šibenik dolazio za vrijeme Domovinskog rata kada su mnogi zbog rata i sigurnosti otkazivali svoj nastup na MDF-u. Greenwood je za Šibenik i Hrvatsku sa svojim partnerom Danom Luebkom iz teatra organizirao i humanitarnu pomoć za Šibenik i Hrvatsku, a za svoj doprinos i angažman u kulturi dobio je i odličje Red danice hrvatske s likom Marka Marulića.
Na fotografiji koju je objavio Koloper je i pokojni akademski kipar Aleksandar Ale Guberina koji je vodio i likovne radionice na MDF-u, a nekoliko godina nakon smrti, po njegovu idejnom rješenju sin Ante Guberina, također akademski kipar, lani je izradio brončani kip Miljenku Smoji postavljen na splitskoj Matejuški. Pokojni je i HRT-ov novinar Ante Granik.
Fotografija puna nostalgije, u mnogima će svakako probuditi duboke emocije.

 

07. rujan 2024 10:57