StoryEditor
OstaloFestival u japankama

Otvoreno sedmo izdanje Supertoona: U šest dana posjetite najopušteniji festival i pogledajte najbolje iz svijeta animacije

17. srpnja 2017. - 10:50

Sedmo izdanje Supertoon-a, međunarodnog festivala animacije, svečano je otvoreno u nedjelju na šibenskoj Maloj loži. Festival će u šest dana na četiri gradske lokacije prikazati preko 160 animiranih filmova u 6 natjecateljskih kategorija. Festival traje do 21. srpnja, kada će se saznati odluka stručnog žirija i tko osvaja nagrade, kip Supertoonka.

- Kažu da je sedma godina kobna, ali mi smo uvjereni kako će ovo biti najbolje izdanje Supertoona do sada. U narednih 6 dana, osim filmova, možete pogledati izložbu u galeriji Krševan, posjetiti radionicu animacije ili igrati video igrice u virtualnoj stvarnosti. Zahvaljujem svim institucijama koje su nam pružile podršku, a najviše autorima, bez čijih radova ovaj festival ne bi postojao – kazao je organizator Slave Lukarov.

Festival je podržao i svečano ga otvorio gradonačelnik Šibenika Željko Burić:
-Koliko je Šibenik poseban, vidite i po ovom festivalu. Otvaramo filmski festival koji večeras nema filma. S optimizmom gledam na Supertoon jer je vrlo interesantan i donosi šušur na ulice i trgove. Dok nas bura ne odnese, proglašavam otvoren 7. Supertoon – kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Uoči svečanog otvaranja festivala, u Galeriji sv.Krševana je otvorena izložba poznatog hrvatskog ilustratora Mirona Milića.
U službenoj konkurenciji kratkih animiranih filmova bit će prikazano 22 filma iz 16 zemalja. Neki od onih koje vrijedi istaknuti su filmovi koji su osvojili brojne nagrade te bili na najvećim svjetskim festivalima, čime Supertoon dokazuje svoju relevantnost i uživa povjerenje najvećih svjetskih autora i studija koji prijavljuju svoje radove.

Nova natjecateljska kategorija su kratki studentski filmovi.
- Preko 100 fakulteta i akademija poslalo nam je animirane uratke svojih studenata. Riječ je o diplomskim i poslijediplomskim radovima, a bit će prikazan 34 filma iz 22 zemlje te će se među njima izabrati najbolji kratki studentski animirani film – pojasnio je Lukarov.

Šibenik, kao domaćin međunarodnog festivala djeteta, ima najmlađu publiku najvećih očekivanja, stoga, Supertoon posvećuje posebnu pozornost dječjem programu za koji se uvijek traži stolica više. U konkurenciji dječjeg animiranog filma bit će prikazano 26 filmova iz 21 zemlje.

Supertoon je poznat I po prikazivanju animiranih video spotova iz cijelog svijeta, pa će tako i ove godine prikazati 50 filmova iz 29 zemalja, od kojih su neki rađeni za bendove kao Gorilas, Oasis i Circeles.
Posljednja službena kategorija je kategorija namjenskog filma u kojoj gledatelji mogu vidjeti kako kompanije koriste animaciju za svoju promociju. U kategoriji će biti prikazano 30 reklama iz 12 zemalja, a neke od njih su rađene za svjetski poznate kompanije kao što su CNN, Red Bull, Cartoon Network i Disney.

U sklopu popratnog programa bit će i razgovori s autorima, predstavljanje škola i studija animacije, a održat će se i retrospektivne projekcije, izložbe.
Ove godine će se u sklopu festivala organizirati dvije radionice, dječja Planktoon , koju vodi Marko Zdravković te studentska radionica VJinga i mappinga objekta Supervision koju će voditi Natko Stipaničev, na koju su pozvani studenti s hrvatskih i europskih studija animacije.

07. svibanj 2021 08:08