StoryEditorOCM
Ostalo58.festival hrvatskih kazališnih amatera

Najbolje družine na kazališnim daskama vodičkog Kulturnog centra od petka do nedjelje

Piše šibenski.hr
23. svibnja 2018. - 18:44

U Pazinu je počeo 58. Festival hrvatskih kazališnih amatera koji već više od pola stoljeća putuje Hrvatskom, a ovog se vikenda nastavlja u Vodicama i traje od 25.do 27. svibnja.

Najveća je to smotra najboljih kazališnih ostvarenja nacionalne amaterske scene. U natjecateljskom dijelu programa su 22 izvrsne predstave, odabrane iscrpnom selekcijom u konkurenciji od čak 167 prijavljenih. U Pazinu je odigrano njih deset, a u Vodicama će biti izvedene preostalih dvanaest predstava.

U tri festivalska dana, Vodice će biti mjesto susreta brojnih zaljubljenika u kazališnu umjetnost pa će na pozornicu vodičkog Kulturnog centra stati više od 200 glumaca amatera iz Zagreba, Sv. Filipa i Jakova, Hvara, Omiša, Dubrovnika, Gospića, Karlovca, Bjelovara, Čakovca, Slavonskog Broda i Županje.

Čast da svojom predstavom otvore drugi dio Festivala pripala je domaćinima, Dramskoj amaterskoj družini Pučkog otvorenog učilišta Vodice koja nastupa s predstavom Dvoje nastaloj prema drami "Nemreš pobjeć od nedjelje", nagrađivane i već u svijetu afirmirane hrvatske dramaturginje Tene Štivičić.


U predstavi igraju dobro znani vodički mladi glumci Anđela Fržop i Grgo Birin, a režiju potpisuje Zdravko Todorović. Predstava je to o generaciji mladih koja se našla u vremenu poremećene komunikacije, u prisilnom statusu monologa, u individualnoj dvojbi: ostati ovdje ili se odseliti u potrazi za boljim životom. Vodički glumci priču o svojoj generaciji donose kroz osobni odnos, od početne zanesenosti i zaljubljenosti do dosade i monotonije, izgubljenosti i traženja, do pronalaženja.

Sve predstave, one već izvedene u Pazinu i ove koje ćemo tek gledati u Vodicama budno prati stručno Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Jasna Palić Picukarić, glumica Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, Marina Petković Liker, redateljica i Igor Ružić, kazališni kritičar.

Osim što će njihovom odlukom u završnici Festivala u Vodicama biti dodijeljene festivalske nagrade, svake večeri nakon predstava, oni održavaju okrugle stolove na kojima glumci, režiseri, scenaristi i svi koji sudjeluju u nastajanju predstava mogu čuti stručne ocjene, dojmove, primjedbe i sugestije te tako kroz iskrene kritike i savjet još više napredovati u svom kazališnom radu.

Zatvaranje festivala i dodjela nagrada održat će se u nedjelju, 27. svibnja u 19 sati u Kulturnom centru Vodice, a najboljima će biti uručene nagrade u devet kategorija: za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju, za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu, za najbolju glavnu mušku i žensku ulogu, za najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, za njegovanje kulturne baštine i za inventivnost.

Glavni organizator Festivala je krovna organizacija svih kulturno-umjetničkim amaterskih udruga i društava u zemlji, Hrvatski sabor kulture koji ove godine slavi 70 godina postojanja, u suorganizaciji s Pučkim otvorenim učilištem Vodice te uz financijsku potporu Ministarstva kulture, Šibensko-kninske županije, Grada Vodica i vodičke Turističke zajednice.

Ulaz na sve predstave je slobodan, a evo i programa Festivala:

Petak, 25. svibnja
16 sati – SVEČANO OTVARANJE
16:30 DVOJE (Nemreš pobjeć od nedjelje)
prema drami Tene Štivičić
Dramska amaterska družina POU Vodice
18:15 Petar Hektorović: RIBANJE I RIBARSKO PRIGOVARANJE
Hvarsko pučko kazalište
20:15 Samuel Beckett: UZDAH UTIHE
Gradsko amatersko kazalište Županja

Subota, 26. svibnja
11:30 Zlatko Krilić: JAJE
Dramski studio Dramskog kazališta „Zorin dom“ Karlovac
13:15 STVARAN SVIJET OKO MENE
Bjelovarsko kazalište – Skupina Bjelokaz 1
16:30 Brian Friel: ŽETVENI PLES
Amatersko kazalište Gospić
POU „Dr. Ante Starčević“
19 sati Marin Držić: NOVELA OD STANCA
Kazališna družina „Kolarin“, Dubrovnik
20:30 Tin Ujević: MALENA MJESTA SRCA MOGA
priča o Tinu Ujeviću
Gradsko kazalište „Mali princ“, Omiš

Nedjelja, 27. svibnja
10 sati Carlo Goldoni: GOSTIONIČARKA MIRANDOLINA
Satiričko kazalište mladih Slavonski Brod
11:50 Stjepan Škvorc: ZA DOMOVINU
Dramska sekcija KUU „Veseli Međimurci“, Čakovec
12:50 Kristina Štebih: BOG TE NEMA RAD
Kazališna družina „Štolcer“, Čakovec
15:15 GLUHA SVADBA
Teatar Gaudeamus – Centar KNAP Zagreb
19 sati SVEČANA DODJELA NAGRADA I PRIZNANJA
ZATVARANJE FESTIVALA



 

03. svibanj 2024 23:05