StoryEditorOCM
OstaloHrvatska u Cannesu

Na jednom od najvećih svjetskih festivala premijerno prikazan hrvatski film Murina; sniman je i u Kornatima, a od jedan od glumaca je i Leon Lučev

Piše HINA
11. srpnja 2021. - 18:47

Premijera "Murine" održana pred punom dvoranom u Cannesu

Debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović "Murina" premijerno je  prikazan u subotu u dvorani Theatre Croisette u Cannesu, u sklopu programa "15 dana autora" (Quinzaine des réalisateurs), priopćio je u nedjelju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).


Prije same projekcije pred punim gledalištem predstavili su se redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, glumci Danica Ćurčić, Gracija Filipović, Leon Lučev i Jonas Smulders te koscenarist Frank Graziano.
Na premijeri je bio i ostatak filmske ekipe - glumica Tatjana Filipović, kompozitor Evgueni Galperine, producent Danijel Pek, koproducenti Zdenka Gold i Jožko Rutar, montažer Vladimir Gojun i kostimografkinja Amela Bakšić.


Na pitanja publike, koja je film nagradila dugim pljeskom, odgovarale su redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i glumica Gracija Filipović.


"Murina" je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma, "U plavetnilo". Film je sniman na Hvaru, Kornatima i na Koločepu.


Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).
U autorskom timu filma su i Helene Louvart (direktorica fotografije), Ivan Veljača (scenograf), Amela Bakšić (kostimografkinja), Snježana Gorup (majstorica maske), Julij Zornik (dizajner zvuka), Vlado Gojun (montažer), Poster (vizualni efekti) te Evgueni Galperine i Sacha Galperine (skladatelji).


Program "15 dana autora" održava se do 17. srpnja, paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu tog programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. Riječ je o programu koji još od 1969. godine, kada je prvi put održan, svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika.

 

08. lipanj 2023 20:24