StoryEditorOCM
Ostaloisplati se pogledati

Mladi Šibenčani Franko Floigl i Mauro Ercegović Gracin glavne zvijezde ‘Garbure‘: ‘Kakvi smo privatno, takvi smo i na filmu‘

Piše Toni Veljača
8. siječnja 2023. - 09:16

Humorna drama – Garbura – inače, filmski prvijenac mladog redatelja i scenarista, Josipa Žuvana jučer je po treći put prikazana pred domaćom publikom u Kući umjetnosti Arsen. Interes za filmom, dokazala je ispunjena dvorana do posljednjeg mjesta - je velik. Doduše i očekivano, s obzirom na činjenicu da film ima izražen šibenski štih – od lokacija na kojima je sniman (Zaton, Raslina, Murter, Pirovac) do filmske ekipe i glavnih uloga koje su utjelovili mladi Šibenčani, Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ponovimo, radnja prati dvojicu dječaka koja djetinjstvo u dalmatinskom predgrađu krate paljenjem garbure, karabita, kako bi se proslavili na YouTubeu. Njihove su obitelji godinama u svađi, a u vrijeme blagdana taj sukob eskalira i prenosi se u odnos dvojice prijatelja.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Rad s djecom zahtijeva puno strpljenja – ali se isplati – kazao je redatelj filma, Josip Žuvan u razgovoru koji je uslijedio nakon filma – a koji je moderirala Jelena Svirčić – inače koordinatorica sjajnog filmskog programa u Arsenu i na tvrđavi Barone.

- Ono što dobiješ od djece je puno iskrenije nego što nekad dobiješ od starijih, iskusnijih glumaca. Zapravo smo cijeli set prilagodili njima, imali smo zadatak u tih tridesetak dana snimanja biti djeca, film je rezultat toga – dodaje Žuvan.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Zanimljivo da je dvojici mladih glumaca, "Garbura" prvi susret s filmom što mu zapravo i daje nekakvu posebnu draž. Inače, kasting za dvije glavne uloge održao se diljem Dalmacije. Split, Sinj, Zadar – ipak, glavne uloge pripale su Šibenčanima i to zahvaljujući Oriani Kunčić.

- Prijatelj mi je išao na audiciju za ulogu, bio sam s njim kao podrška jer mene iskreno uloga – pa ni gluma nije uopće zanimala. Na audiciji sam bio prirodan, naučio brzo tekst i eto – dobio ulogu – kazao je Mauro kojem je gluma, za razliku od filmskog kolege a danas i prijatelja Franka na drugom mjestu.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Za ulogu sam saznao preko Dramskog studija Ivana Jelić. Oriana me zvala i nekako sam odmah znao da ću dobiti tu ulogu. Ja sam imao nešto iskustva s glumom i prije, a Mauro je, mislim, bio posve prirodan – kazuje Franko.

- Kakvi smo privatno, takvi smo i na filmu – kratko je dodao Mauro.

Značajnu ulogu u fazama snimanja filma, otkrio je redatelj, imao je – PlayStation.

- Svaki put kad bi imali pauzu igrali bi PlayStation, bilo nam je zabavno u svakom slučaju – ističe Žuvan.

image

.
 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Franko – kako je kazao u razgovoru – će se nastaviti baviti glumom. Cilj je Akademija.

- Gluma je ono čemu težim, nastojat ću upisati Akademiju ali to su još uvijek nekakvi daleki snovi – zaključuje talentirani Šibenčanin.

Napomenimo za kraj, ako ste propustili, "Garburu" u Kući umjetnosti Arsen možete pogledati već 18. siječnja. Zaista se isplati.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
03. svibanj 2024 11:00