StoryEditorOCM
Ostalojedina se javila

Antonija Modrušan opet na čelu Galerije sv. Krševana, odluku donio gradonačelnik Burić

Piše Marija Lončar
30. listopada 2023. - 12:07

Antonija Modrušan ponovo je izabrana za ravnateljicu Galerije sv. Krševana. Novi četverogodišnji mandat počinje joj teći od 11. prosinca ove godine, a na natječaj koji je bio raspisan u rujnu, Modrušan se jedina javila. Nakon, što je Stručno vijeće galerije u sastavu Zdenka Bilušić, Pavao Roca i Milan Zoričić provelo testiranje i intervju, odluku o imenovanju donio je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Naime, o izboru ravnatelja ili ravnateljica umjetničkih galerija kojima je osnivač jedinica lokalne samouprave, baš kao što je slučaj i kod gradskih kazališta, više ne odlučuje Gradsko vijeće, kako je to bilo sve donedavno. U međuvremenu zakoni su promijenjeni te o svemu sada samostalno odlučuju gradonačelnici. Tako je šibenski gradonačelnik Željko Burić dao povjerenje Antoniji Modrušan da Galeriju sv. Krševana nastavi voditi u još jednom mandatu sve do 2027. godine.

image


Antonija Modrušan
 

Nikša Stipaničev/Cropix

Modrušan je diplomirala na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, a u Galeriji sv. Krševana radi od 1999. godine, samo tri godine nakon što je Šibenik dobio prvu likovnu galeriju zahvaljujući viziji i zalaganju Pavle Roce, dugogodišnjeg dobrog duha šibenskog likovnog života. Roca je sve do odlaska u mirovinu bio i ravnateljem galerije, a Modrušan kustosica, da bi potom naslijedila Rucu. Funkciju ravnateljice obnaša već osam godina, a nekoliko godina prije toga bila je i v. d. ravnateljice.

U Galeriji sv. Krševana u mandatu Pavla Roce godišnje bi bilo održano oko 20 izložaba, no posljednjih godina taj se broj gotovo prepolovio kao što su se značajno smanjila i sredstva koja galerija dobiva ugalvnom iz gradskog i županijskog proračuna.

image

Antonija Modrusan

Niksa Stipanicev/Cropix
27. travanj 2024 17:59