StoryEditorOCM
IzložbeU Galeriji sv. Krševana

Dođite na Odlazak šibenske slikarice i grafičarke Anite Celić Celle. Ona je ‘kriva‘ i za ovogodišnji vizual MDF-a

Piše M. L.
23. lipnja 2024. - 11:04

 

 

Prvi "radni" dan MDF-a, nakon svečanosti otvorenja, rezerviran je za festivalske izložbe, a ove godine, među ostalim izlaže i 

Anita Celić Cella, autorica ovogodišnjeg festivalskog plakata, odnosno vizuala 64. MDF-a.

Ova Šibenčanka sa zagrebačkom adresom šibenskoj če se publici, maloj i velikoj, predstaviti izložbom pod nazivom Odlazak koja se otvara danas u 12 sati u Galeriji sv. Krševana, a moći će se razgledati tijekom trajanja MDF-a.

Anita Celić Cella akademska je slikarica – grafičarka, rođena u Šibeniku 28. studenog 1978. godine. Godine 2007. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i od tada je sudjelovala  na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, te surađivala na mnogim radionicama i multimedijalnim projektima. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja. Pored slikarstva i grafike, bavi se i kiparstvom, ilustracijom, dizajnom, fotografijom i scenografijom.Odlazak

Kao autorica ovogodišnjeg vizuala 64. MDF-a, Celić se predstavila kao vrsna ilustratorica, a njezina izložba Odlazak, za razliku od za razliku od plakata koji govori o bezbrižnosti djetinjstva, otkriva drugu stranu autirčine kreacije u kojoj kritički progovara o suvremenom društvu u kojem čovjek svojim odnosom prema prirodi "pila granu na kojoj sjedi".

-U središtu promišljanja nalazi se čovjek i ljudska aktivnost kao izravni uzrok promjeni našeg planeta. U jednom dijelu izložbe dominiraju mobile sastavljeni od kolaža koji predstavljaju duhove prirode, tzv. elementali kako ih sama autorica naziva, dok drugi dio izložbe donosi animaciju i grafike koje prate animirani film. Video prikazuje vuka koji se odvojio od svog čopora loveći divljač i odjednom se nađe izgubljen u raznim poglavljima antropocena. Put vodi ovu grabežljivu životinju od raspada kolonije pčela, preko kitova nasukanih na plaži do izgubljenog polarnog medvjeda. Tragajući za domom gubi se u neprepoznatljivoj pučini ljudskoga djelovanja. Pjesma autorice Mary Oliver pod nazivom Invitation glazbena je podloga ove multimedijalne instalacije. Umjetnica Anita Celić odabirom ove pjesme poziva posjetitelje da se na tren zaustave i da promotre svijet koji nas okružuje jer ključ svega je prepoznati ljepotu malih stvari - piše u najavi ove zanimljive izložbe na stranicama 64. MDF-a.

image

Galerija sv. Krševana i njegova ravanteljica Antonija Modrušan

Niksa Stipanicev/Cropix

 

 

 

23. lipanj 2024 11:05