StoryEditorOCM
KnjigeNoć knjige u Šibeniku

Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" i ove je godine pripremila bogat program; zbog korone najveći dio ipak će biti online

Piše Šibenski.hr
18. travnja 2021. - 17:31
Noć knjige u jednom od svojih izdanja kada nije bilo korone; među ostalim, knjižnica je građane darivala i knjigamaNiksa Stipanicev/Cropix
Gradska knjižnica Juraj Šižgorić i ove se godine uključila u manifestaciju Noć knjige koja se obilježava 23. travnja. Tema ove godine proglašene inače Godinom čitanja, su ljekovite knjige, a bogati program u šibenskoj knjižnici najvećim dijelom održat će se online na Facebook stranici knjižnice.
 
Noć knjige, podsjetimo, i lani je održana online, a svi su priželjkivali da se to iskustvo bude rezervirano samo za prošlu godinu. Međutim, kako pandemija ne jenjava, preostalo je jedino da se manifestacija koja potiče čitanje i ljubav prema knjigama održi opet u digiralnom okuržju. 
Program je raznovrstan i u knjižnici se nadaju da će biti dobro posjećen.
 
Evo što ćete sve moći pratiti u šibenskoj Noći knjige u petak, 23. travnja:

• 9:00 - Otvorenje manifestacije Noć knjige 2021. – online

Proglašenje najčitatelja Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik za 2020. godinu

• 9:15 ‘Preporuke iz kućne ljekarne: ljekovite knjige po izboru korisnika’ (lista knjiga koje imaju ljekovitu moć) – online

• 9:30 ‘Lijepo je biti zdrav’ – online pričaonica i radionica (sudjeluju djeca Dječjeg vrtića Smilje, područnog odjela Veslo, odgojiteljice Željka Ajduković i Vesna Alviž, pedagoginja Loreta Prgin i knjižničarke Marina Šimić i Jelena Vrčić)

• 11:00 Virtualna izložba radova s likovnog natječaja za učenike osnovnih škola “Napiši sliku, nacrtaj stih!” i proglašenje najboljih (najbolja tri rada proglasit će Zdenka Bilušić)

• 11:30 – 12:00 Virtualna izložba taktilnih slikovnica iz fonda Knjižnice (slikovnice su nastale u suradnji Knjižnice s Dječjim vrtićem Smilje i Osnovnom školom Jurja Šižgorića)

• 17:00 ‘Utezi i krila homoseksualnosti’ (prezentacija i igrokaz Filozofske grupe gimnazije Antuna Vrančića na temu doprinosa homoseksualnih osoba kulturi mentor: dr. sc. Nives Triva) – online

• 17:30 ‘Priča u slikama’ – online radionica o zdravoj prehrani i higijeni (voditeljice: knjižničarke Marina Šimić i Jelena Vrčić)

• 18:00 ‘Čitanje – ljekovito iskustvo’ druženje članova udruge ‘Aurora’ s dr. sc. Dijanom Mikšić Labura, profesoricom hrvatskog jezika i književnosti i s knjižničarima

• 19:00 ‘Knjiga kao lijek za dušu’: sastanak čitateljskih klubova Knjižnice ‘Jakobine’ i ‘S knjigom u sridu’ (sudjeluju i knjižničari Ana Šimić i Domagoj Zafranović, gost predavač: Dino Sekso, student psihologije i psihoterapeut u edukaciji)

• 20:00 ‘U društvu s Majom Klarić’ (razgovor s putopjesnikinjom i književnom prevoditeljicom vodi novinarka Živana Podrug)

• 21:00 KuŠIn, natječaj za najbolju kratku priču na temu Šibenika

Proglašenje pobjednika 6. po redu nagradnog natječaja KuŠIn

Noć knjige organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Hrvatska udruga školskih knjižničara, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

 
25. travanj 2024 05:33