StoryEditorOCM
IzložbeGalerija sv. Krševana

Neumorni šibenski likovnjaci okupljeni u Grupi 9 opet izlažu; njihovu zajedničku izložbu možete razgledati do 30. listopada

Piše Marija Lončar
24. listopada 2021. - 10:31

Šibenski likovnjaci okupljeni u Grupi 9 opet su aktivni. Nakon nedavnog dvodnevnog događanja na Galeri, uličici iznad Medulića, gdje su organizirali i sudjelovali na izložbama, koncertima i radionicama, članovi Grupe 9 ponovo se predstavljaju šibenskoj publici.

Do 30. listopada, naime, u Galeriji sv. Krševana na Gorici mogu se razgledati njihove slike, mozaici, akvareli... Ovaj put izlažu: Nada Bogdanović, Boris Čelar, Poredrag Jokić, Duje Kodžoman, Lana Martinović Čala, Ines Orošnjak, Ivana Skroza, Silvija Sunara i Marin Štokić. Tematski, tehnički, koloristički i izražajno posve različiti, autori se publici predstavljaju svatko na svoj način, u svom likovnom jeziku, ali stvarajući ipak jednu zajedničku i zanimljivu izložbu.

Grupa 9 osnovana je prije 13 godina, a izložba u Galeriji sv. Krševana njihov je 17 zajednički nastup.

-U 13 godina stvaralačkog djelovanja autori su se nastavili kretati svojim putem formirajući vlastiti likovni izrazi prepoznatljivost kojeg je prerasla u osebujan rukopis. Od intimnih tema prema aktivizmu, od interijera do eksterijera, od mrtve prirode prema životu, od predmetnog do gotovo nepredmetnog izričaja, od uhodanih tokova likovnog jezika do eksperimenta – sve je to put rasta i razvoja Grupe 9. Dokaz je to i njihove upornosti i kontinuteta te nije, poput većine sličnih udruga, utonula u klasičnu i ujednačenu repetitivnost ili jednostavno nestala. Uspjela se othrvati i eto, traje i traje – navela je, među ostalim, u tekstu kataloga likovna pedagoginja Zdenka Bilušić.

06. veljača 2023 11:35