StoryEditorOCM
IzložbeNOVA IZLOŽBA ŠIBENSKE UMJETNICE

Figure Nevene Petre Piližote u Kninskom muzeju

28. siječnja 2018. - 14:09

Nevena Petra Piližota, šibenska umjetnica koja je uz diplomu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, drugu stekla na Pravnom fakultetu, s novom se izložbom predstavlja kninskoj publici.

Pod nazivom "Figure" izložba je postavljena u Kninskom muzeju i moći će se razgledati do 1. ožujka.

– Riječ je o slikama velikih dimenzija. Najveća je triptih od 240 x 540 cm, a izloženi radovi nastali su od 2009. do 2017. godine u tehnikama olovke, ugljena, akrila i ulja na medijapanu. Slika koju sam odabrala za najavu i pregovor izložbe na neki način sažimlje koncept i kontekst nastanka radova,. Naslikana klamerica na naslovnoj stranici kataloga izložbe, ujedno je i administrativni simbol tranzicije u zdraviju demokraciju – kazala je Piližota.

Iako su nastale u podužem vremenskom razdoblju, slike šibenske umjetnice imaju zajednički nazivnik, a tematski su vrlo vezane u potrošačko društvo i njegov utjecaj na čovjeka i njegov način življenja. U takvom kontekstu nezaobilazno je pitanje o smislu koji autorica likovno prikazuje slikajući mrežu običnih životnih stanica – tzv. cells, kako sama Piližota kaže.

– Takav uzorak zajednički je nazivnik mojih slika velikih dimenzija. Različitim načinima slikanja pojedinih figura nastojala sam dodatno naglasiti razliku između ljudima te otvoriti novi prostor za diskusiju – smatra Piližota.
 

25. travanj 2024 07:05