StoryEditorOCM
Izložbeuz veliki jubilej

Šibenska slikarica Nevena Petra Piližota u Sesvetama otvorila izložbu posvećenu Vesni Parun

Piše Marija Lončar
23. travnja 2022. - 18:30

Akademska slikarica Nevena Petra Piližota već godinama izlaže i stvara nadahnuta stihovima Vesne Parun, jedne od najvećih hrvatskih pjesnikinja rođene na otoku Zlarinu. U godini kad se obilježava 100 godina Vesnina rođenja, i mlada je šibenska umjetnica na svoj način podsjetila na veličinu i važnost njezina književnog opusa i stvaralaštva.

Naime, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, Nevena Petra Piližota upravo je ususret 100. rođendanu Vesne Parun pokrenula mrežnu stranicu o ciklusu svojih izložbi i radova posvećenih stvaralaštvu velike pjesnikinje.

– Web-stranica obuhvaća petogodišnje razdoblje i mnoge samostalne izložbe te stotine radova posvećenih liku i djelu Vesne Parun. Izložbe su do sada realizirane u Šibeniku, Splitu, Zagrebu, na Zlarinu i Šolti, u tradicionalnoj i online formi, a neke od njih bile su uključene i u manifestaciju "Dani europske baštine" – istaknula je Piližota, koja je svoju najnoviju izložbu ostvarila ovih dana u Muzeju Prigorje u Sesvetama, gdje je Parun živjela neko vrijeme i gdje je dočekala objavljivanje svoje epohalne zbirke pjesama "Zore i vihori".

Sesvetski muzej u svojem fundusu čuva i dio pjesnikinje ostavštine: slika i osobnih predmeta, što je nedavno mogla vidjeti i šibenska javnost na izložbi u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić". Piližota se publici u Sesvetama predstavila izložbom "Ptica vremena".

– Izložba stavlja naglasak na poimanje prirode kao "naličja našeg disanja", a objedinjuje raznovrsne motive svakodnevice, fragmente flore i faune te opredmećenje naših osjetila posredstvom grafitne olovke i olovke u boji – kazala je Piližota, dodajući kako je upravo slikanje, bilo riječima bilo kistom, karakteristično za Vesnino stvaralaštvo pa je i to poveznica s ovom izložbom kojom i šibenska umjetnica želi naglasiti sljubljenost riječi i slike, književnosti i likovne umjetnosti.

25. travanj 2024 03:58