StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Vodeni itac sa krstarice 'Potemkin'

16. siječnja 2019. - 12:09

- Ma, neka mi se javi onaj ko more rješiti rvasku jednažbu tako jednostavno kako je Dodik rišija srpsku u Bosni! - zgužvala je revoltirano Dobra Parona novine i zaitnila ih u kantun šanka. Radujmo se, Rusija je uz Srpsku, poručija je na praznik svoje republike ovih dana, a ja još nisan uspila skontati koliko fantoma Rvaska na kraju ima od dva jaka saveznika, Amerike i Izraela? Da nisu i oni fantomi? - pitanja su koja more dobru i poštenu gazdaricu.

- Ma ke fantomi, tute van sve ovisi o migovima. Ako ne znate ko je kome da mig, onda lutate, basrljate u nedoumicama, i tako to... - štufo jon je odvratija El Tigre zagledan kroz ponistricu betule.

Čudan svit

- Mi smo jedan čudan svit, konstatira je B.S. Uskoro. I da ne ostavlja društvo dugo u nedoumici, odma je doda kako je Bandića tribalo pustit da to riši, a ne ga nako napasti kada je u Zagreb doveja onoga Palmu iz Srbije. Njemu bi utrapija one MIG-ove šta im ispadaju djelovi u letu, a od Izraela naručija Barake. Trampu, da zažmiri na tramak i posveti se zidini na granici sa Meksikon donira bi Bandić fontanu od bračkoga kamena, taman da se uklopi u Bilu kuću i sredija stvar bez suvišnih zašto. Tako se pridobivaju saveznici! - konstatira je i natega travaricu sa izrazon lica ka da je proguca žičanu četku.

- Ajme, nemojte mi ga samo spominjati Bandića! - zavapila je Dobra Parona. Jadni pasić Rudi biće krepaje od srama u njegovo ime, poklepušija se ušiman i ne izlazi u svit. Izvriđa je njegov gazda one dvi novinarke, reka in da grakću ka vrane, a kada više nije ima šta, onda se iščuđava kako to njiman nije do digniteta pravoslavnog Božića, kada ga mogu rešetati s neugodnin pitanjiman o navodnoj korupciji sviju koji ovih dana stoju u redu ne bi li pritrčali u njegovu stranku.

Do zadnjega daha

- Puštite vi to, jeste li vidili kako SDP - oli barenko ono šta je od njega ostalo, najavljuje da će se boriti protiv Bandićeve političke trgovine. Do zadnjega daha! - reka je B.S. Uskoro, dok je El Tigre klima glavon odobravajući.

- Sada se, reka bi, i Obersnelu tresu gaće od Bandića, sicite mi da san najtanji! - reka je i učinija oni mot kažiprston priko grla.

Pričuja je naravski, da je Dobra Parona sebi u bradu proćamatala kako joj nikad neće biti jasno zašto svi muški mislu da in je vrat najtanji dio tila.

- Obersnel - nastavija je El Tigre - dobro znade da bi Titovog "Galeba" Bandić sredija dok rečeš keks, a on se samo zapetljava u otu ruzinu. Procjenija je da mu triba 27 miljuna kuna, i to iz đepa europskih poreznih obveznika, jerbo mu je odobren projekat, međutin, jedina pristigla ponuda brodogradilišta "Viktor Lenac" iznosi skoro 70 miljuna, a iđe mu vrime. Rijeka je 2020. prijestolnica europske kulture, a di je "Galeb"? I sada se Vojko muči, njegova simbolična krstarica "Aurora" je nikakva, boje bi bilo da je digdi potopi, a samo bi triba zavrtiti Bandića...

- E, a šta bi on? - podbočila se Dobra Parona, sve zavrće očiman.

- Dvi fontane, jedna na krmu, druga na provu, dosta bile piture za pokriti ruzinu, i eto "Galeba" u punomen sjaju. Ploveći riječki dom kulture su dva vodoskoka, atroke sa jednin. I top na vodu posrid komandnoga mosta.

- Zašto na vodu? - prikrstila se ona.

Da je pravi, moglo bi se pomisliti da Lenjinova "Aurora" jopet puca, usrid Europe. Vako je sve u skladu i sve je jasno. Ako je na vodu, onda je "Potemkin"...

03. svibanj 2024 03:57