StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Pakovački lobi smijenio miljevački

22. siječnja 2017. - 19:14

Pakovčani su dosad bili poznati po pakovačkom siru i Slavenu Biliću – to su im bili najjači brendovi. Politikom su drmali susjedi Miljevčani, čiji je 'lobi' bio najjači u domaćim okvirima, s pipcima pruženima prema Splitu i Zagrebu, koji su tom neformalnom zavičajnom klubu bili snažna logistička podrška. Baš poput Ivice Lovrića, jednog od najbližih suradnika sveprisutnog Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, njegovog pročelnika za obrazovanje i sport još od 2009. godine. Lovrićevim posredovanjem – svjedočio je o tome fra Božo Duvnjak, gvardijan franjevačkog samostana Gospe od Milosti – Visovac bi trebao dobiti javnu rasvjetu na solarni pogon, čije bi troškove pokrio grad Zagreb. Za Gospin otok – i njegovih šest stalnih stanovnika, franjevaca - bit će to velika stvar, za Milana Bandića velika gesta, a za zagrebački proračun sitnica, tek jedna u čitavom nizu donacija gradonačelnika s velikim ambicijama.

Uspon braće Rakić

No, glavna glava miljevačkog lobija u županiji Šibensko – kninskoj bio je punih deset godina Ante Kulušić. Njegova je, hoćeš-nećeš bila ako ne prva a on barem zadnja svaki put kada je politika odlučivala o nečem – a zapravo je riječ o svemu bitnom. Bio je kroz cijelo to razdoblje šef ŽO HDZ-a, saborski zastupnik, dobro palćeni šef poslovnice Croatia Osiguranja, a ionako veliku moć i utjecaj dodatno je učvrstio funkcijom dopredsjednika Mamićevog HNS-a. No, s Kulušićevim padom, došlo je do promjene, pa je danas u Šibeniku i županiji sve zamjetniji pakovački lobi, čiji rastući utjecaj najbolje simbolizira streloviti politički uspon braće Rakić. Stariji Ante izabran je nedavno za predsjednika Gradskog vijeća Šibenika, a mlađi brat Paško dopredsjednik je Gradskog odbora HDZ-a, s najboljim izgledima da ga HDZ na predstojećim lokalnim izborima kandidira za dogradonačelnika. Ukoliko drugo dogradonačelničko mjesto – prvo je rezervirano za Danijela Miletu – ne ustupi nekom od potencijalnih koalicijskih partnera. No, njihov utjecaj na stranku još je i veći od formalnog obnašanja dužnosti – Paško je desna ruka šibenskog gradonačelnika Željka Burića, a brat Ante isti je organ Nediljka Dujića u Županijskom odboru. Inače ne bi bio njegov tajnik. Neformalni utjecaj, koji daleko nadilazi njegovu formalnu ulogu (tek) člana Županijskog odbora, ima u pakovačkom lobiju i Frane Bilić. Bilić je 'opinion maker', on zna kako se i na koji način donose odluke u stranci, kako nekog promovirati, baciti 'upljuvak'. Primjerice, uz dr. Željka Burića stao je još u vrijeme kada su mnogi u njemu gledali 'strano tijelo' iz HSLS-a – on ga je svima i svugdje neumorno predstavljao kao idealan izbor za šibenskog gradonačelnika, što je na kraju i postao. U Drnišu je također potpredsjednik Gradskog vijeća Pakovčanac Ante Pleadin Šulc, karataš Ivan Zoričić predsjednik je Zajednice sportova grada Drniša, a Ante Cigić predsjednik je Savjeta mladih Šibensko – kninske županije.

Bolnica - pakovačka utvrda

Jaka pakovačka utvrda je i šibenska opća bolnica, koja zapravo ima pakovačko vodstvo, počevši od ravnateljice dr. Sanje Jakelić, pa do njezinog pomoćnika za financije Marinka Bilića, koji je ujedno i predsjednik gradske četvrti Jadrija, a brat mu Rade, načelnik je PP Vodice. Jaki pakovački adut u HDZ-u je i druga sestra Jakelić, Sandra, dugogodišnja načelnica općine Rogoznica – otamo joj je majka – i bivša saborska zastupnica. Pakovačkim Jakelićima pripada i Davor Jakelić, direktor drniškog komunalnog poduzeća 'Rad', a njegova je supruga – pakovačka nevista – Mladena Baran Jakelić, v.d. pročelnica Ureda šibenskog gradonačelnika Željka Burića. Pakovačkim korijenima može se pohvaliti i šibenski dogradonačelnik Nikica Pendžer, kojem je mama iz Pakova sela, iz plemena Petrovića. Ujac mu je poznati sirar Slavko Petrović

25. travanj 2024 02:19