StoryEditorOCM
Govoreći otvoreno‘Skakaonica‘ na Poljani

Šibenska Planica od rugla preko noći postala - slikovnica

Piše Zdravko Pilić
13. kolovoza 2020. - 11:15

Rijetko je što bilo tako ruženo kao ulaz u podzemnu garažu na šibenskoj Poljani. Ta je nadstrešnica, za koju se još dok je bila u betonu pisalo i govorilo kako će potpuno zatvoriti, zasjeniti i zatvoriti šibensko kazalište – i to još, jao, u godini u kojoj slavi 150. godišnjicu, posprdno na društvenim mrežama nazvana i – Planicom. Skijaškom skakaonicom, što je za jedan mediteranski grad kakav je Šibenik, istoznačnica za ruglo i potpuni arhitektonsko-projektanski promašaj. A onda se, samo koji mjesec od službenog otvorenja novoobnovljene Poljane, o kojoj, kao o rijetko čemu drugom, svatko u Šibeniku ima svoje mišljenje i spreman je braneći ga krepat, ma ne molat – dogodio kopernikanski obrat. O nadstrešnici više nitko ništa! Ni (h)abera! – rekli bi Bosanci.

Selfi na Banju

Jesu li oni kojima se sviđa pobijedili, ili su se oni kojima se ne sviđa zamorili, pa su ostali bez argumenata, čekajući da barem kiša kroz nju prodre u podzemnu garažu, pa da je ponovno dovedu u pitanje, ne zna se. Ali, da je šibenska Planica prešutno prihvaćena –​ nesporno je. Kako je jednim dijelom amfiteatralno zamišljena i izvedena, na njezinim je stepenicama navečer idealno mjesto za sjedenje, plandovanje i ladovanje, a preko cijelog dana i za slikanje, što je zbog selfija postalo vrlo atraktivno.

Takvih je lokacija u Šibeniku zadnjih godina nastalo već nekoliko. Jednu od njih, onu iznad gradske vijećnice, kod crkve Svih svetih, morali su nadležni ograditi i zatvoriti jer je bila opasna po život, pogibeljna koliko i atraktivna, s katedralom u pozadini. Iz istog razloga rijetko će tko doći u Šibenik pa propustiti prigodu da se slika na Banju i sa sobom ponese sliku u kojoj je Dolac sa zidinima i kupolom šibenske katedrale s njim u istoj ravnini. Isto kao što će onaj kome je Dražen u srcu, bio mu ili jest sportski idol i životni uzor, teško propustiti prigodu da se ne "selfaju" s Hrastinim aluminijskim Draženom, pokraj igrališta i dvorane na njegovu Baldekinu.

E da, i protiv tog su spomenika Šibenčani bili isto tako strastveni​ i isto su ga tako žestoko osporavali, samo što onda nije bilo toliko društvenih mreža, pa su to radili na stranicama novina. "Strašno! Da Dražen na klupi! On nikad u životu nije sidija na klupi. Uvik u prvoj petorci!" ili "Lopta kod nogu? Pa zar taj kipar ne zna ni toliko da on nije bija nogometaš, nego košarkaš. Užas!" A danas, kad je u Šibenik došao Magic Johnson sa svojom jahtom, jedno od pitanja koje se vrtjelo po internetu i šibenskim portalima bilo je i "Hoće li doći na Draženov Baldekin? I to točno na 28. godišnjicu velikog finala male, netom priznate Hrvatske protiv jedinog pravog "Dream teama"?! Kakva bi to bila slika, kakav događaj, koji se na koncu ipak nije dogodio. Magic se umjesto toga slikao s brojnim Šibenčanima po gradskim ulicama, ostavivši im za svog kratkog boravka u Krešimirovu gradu nezaboravnu uspomenu o kojoj su maštali još kao djeca. Selfi je postao fenomen modernog doba.

'Iz Šibenika si ako...'

Šibenska Planica postala je u ovo kratko vrijeme, za mjesec ili nepuna dva, mjesto na kojem se već sada ne samo "selfaju" nego i slikaju Šibenčani za godišnjicu mature, a na njoj se subotom, unatoč vrućini, poredaju svatovi. Litretavaju se najprije sami mladoženja i mlada, pa onda jedna s kumovima i roditeljima, pa potom s najbližim prijateljima, pa svi zajedno. Nadstrešnica je sa svojim "skalama" za to baš dušu dala, ima na njoj dovoljno mjesta i prostora, a i idealna je visinska razlika. U tu su svrhu nekad služile stepenice kod šibenske gradske vijećnice. Poredali bi se po njima svatovi uzduž i poprijeko, kako bi svi stali u kadar i objektiv. Nema onog tko se ženio i udavao u Šibeniku, vijećnici i katedrali, a da nema takvu sliku. E, sad će tako izgleda biti i s Poljanom. Valjda će jednom i na internet grupi "Iz Šibenika si ako..." – pisati... "Ako imaš sliku s vinčanja s nadstrešnice, Planice na šibenskoj Poljani!" A to što smo "za" ili "protiv", to je odlično. I nije problem. Bio bi problem kad bi bili indiferentni, (š)to bi značilo da nas za naš grad nije briga.

19. travanj 2024 06:56