StoryEditorOCM
OstaloProjekt

 'KULTajmo u Šibeniku': Sadržaji muzeja ubuduće dostupni i slijepim i gluhim osobama

Piše Katarina Rudan
18. veljače 2019. - 22:31

Među brojnim projektima koji se u Šibeniku provode, a financirani su novcem iz Europskog socijalnog fonda, jedan je vrlo značajan za osobe s hendikepom, kako za slijepe i slabovidne, tako i za gluhe i nagluhe osobe. Radi se o projektu "KULTajmo u Šibeniku – Razvoj civilnog sektora kroz aktivnosti u kulturi", vrijednom 798.000 kuna, od čega je 85 posto novca osigurano iz Europskoga socijalnog fonda, a preostalih 15 posto financirat će Ministarstvo kulture.

Realizacija projekta počela je krajem prošle godine, traje 16 mjeseci i provodit će se do siječnja 2020. Nositelj projekta "KULTajmo u Šibeniku - Razvoj civilnog sektora kroz aktivnosti u kulturi" je Muzej grada Šibenika, a provodi ga u suradnji s Gradom Šibenikom, Udrugom slijepih Šibensko-kninske županije, Udrugom za gluhe i nagluhe osobe Šibensko-kninske županije, Udrugom "Mladi u EU-u" te Fotoklubom "Šibenik".

Sredstva su osigurana kroz Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. EU, poziv "Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi".

Koordinatorica na projektu "KULTajno u Šibeniku", mlada kustosica etnologinja Zrinka Magazin kaže da je cilj projekta uključiti socijalno građanstvo u kulturni sadržaj grada, odnosno da se osobe s teškoćama uvede u Muzej grada Šibenika.

- Muzej grada Šibenika nastoji na ovaj način slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim osobama povećati dostupnost sadržaja koji im do sada nisu bili dostupni. U muzeju će biti postavljene taktilne ploče za slijepe i slabovidne osobe, dok će gluhe i nagluhe osobe o događajima i osobama koje su obilježile šibensku prošlost saznavati zahvaljujući posebnim uređajima, tzv. induktivnim petljama koje će biti postavljene u sklopu stalnog postava. S postavljanjem indukativne petlje počinjemo uskoro - kaže koordinatorica Zrinka Magazin.

S obzirom na to da ima zvanje kustosice etnologinje, a uz to se bavi i fotografijom, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa odradila je upravo u šibenskom Muzeju, dobro su joj poznati problemi i prepreke s kojima se susreću osobe s hendikepom koje žele biti uključene u kulturni život grada.

- Raduje me što sam uključena u ovaj projekt te što će razgledavanje stalnog postava Muzeja grada Šibenika i interpretacija njegova sadržaja uskoro biti dostupni i slabovidnim te slijepim i gluhim Šibenčanima, po čemu će naš muzej biti prvi u Hrvatskoj. Također, u sklopu projekta bit će održana taktilna izložba za slijepe te škola fotografiranja za djecu s posebnim potrebama, a postavit će se i ploče prilagođene slijepim osobama na arheološkim nalazištima na području grada Šibenika - kaže Zrinka Magazin.






 

26. travanj 2024 07:53