StoryEditorOCM
ForumTEŠKI INCIDENT

Šok u Parizu: prosvjednice juhom zalile čuvenu Mona Lisu! Urlale su zahtjeve, zaštitari su iznenadili sve

Piše VIJESTI SD
28. siječnja 2024. - 14:28

Iz Parisa stižu informacije o još jednom prosvjedu: aktivistice su bacile juhu na slavnu sliku Mona Lisa u Louvreu. Slika je već godinama zaštićena sa staklom pa se pretpostavlja da u ovom napadu nije oštećena. Riječ je o slici Leonarda da Vincija iz 16. stoljeća, jednom od najpoznatijih svjetskih umjetničkih djela.

Posjetitelji galerije u šoku su gledali kako dvije žene bacaju juhu žute boje, prije nego što su ušle ispod barijere ispred djela i okružile uništenu sliku, piše Le Monde.

Jedna od dvije aktivistice skinula je jaknu kako bi se vidjela bijela majica na kojoj crnim slovima piše slogan ekološke aktivističke skupine Riposte Alimentaire (Food Response).

Filmske snimke događaja objavljene na X-u snimile su napad na remek-djelo Leonarda da Vincija, kao i uzvike posjetitelja i krikove djece očito šokirane incidentom.

image
David Cantiniaux/Afp
image
David Cantiniaux/Afp

Osoblje Louvrea brzo je podiglo crne platnene zaštite  oko slike i prosvjednika, ali nije uspjelo učinkovito blokirati pogled na scenu.

Video prikazuje dvije prosvjednice koje traže pravo na "zdravu i održivu hranu", tvrdeći da je njihov poljoprivredni sustav bolestan.Ovo je još jedan prosvjed. Naime, u glavnom gradu Francuske ovoga tjedna su prosvjedovali poljoprivrednici koji su pozivali na zaustavljanje sve većih cijena goriva i pojednostavljenje propisa. Prosvjednici su prije dva dana blokirali ključne ceste u i iz Pariza.

image
David Cantiniaux/Afp
image
David Cantiniaux/Afp

 

 

26. travanj 2024 22:28