StoryEditorOCM
OstaloAko prođe, prođe

SDP za Kulturno vijeće predložio profesoricu i glazbenicu Natašu Cvitan Plazibat koja ne zna što je to tijelo do sada radilo, ali zna da za kulturu treba odgajati publiku

16. travnja 2018. - 16:48

Šibenski SDP odlučio je na konferenciji za novinare održanoj ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta ukazati na problem nepostojanaja kulturne strategije i kulturne politike Grada Šibenika, neučinkovitost u radu dosadašnjih saziva Kulturnog vijeća te je predsjednik GO SDP-a Tonči Restović predstavio Natašu Cvitan Plazibat koju je ta stranka kandidirala za članicu novog Vijeća.  

-Čini mi se da se kultura gradu Šibeniku događa, da nema smislenih kulturnih politika. Sve se svodi na entuzijazam pojedinaca koji su na svu sreću odlučili živjeti i djelovati u Šibeniku i koji osmišljavaju kulturu cijelog grada. Mislim da nije dobro da sve ostane na entuzijazmu pojedincima te da je Grad trebao iskoristiti brojne kvalitetne pojedince kojih ima i koji žive u Šibeniku – ustvrdio je Restović i riječ predao Cvitan Plazibat, profesorici geografije u Prometno-tehničkoj školi koja je široj javnosti poznata kao glazbenica, tj. pjevačica u bendovima koja je pokrenula ili je sudjelovala u mnogim glazbenim projektima u gradu.

-Prihvatila sam da prijedlog SDP-a za kandidaturu u Kulturno vijeće , ali nisam članica stranke - kazala je najprije Cvitan Plazibat i dodala kako ne zna tko su ostali kandidati za članstvo u Vijeću, ali zna da to tijelo ima sedam članova i da „ih usvaja i prihvaća gradonačelnik Šibenika“. A da ne bi nešto bilo krivo shvaćeno, prije negoli je novinarima objasnila za što će se zalagati ako bude imenova, Cvitan Plazibat odlučila je pročitati definiciju kulture prema, kako je rekla,  Hrvatskoj enciklopediji, u kojoj su joj pozornost osobito zaokupili pojmovi „učenje i prijenos“.

-Učenje i prijenos su imperativ koji bih stavila u ovu temu. Gdje smo svi mi u toj priči? Mislim da je odgoj publike, donosno konzumenata kulturnih sadržaja imperativ grada Šibenika. Što to konkretno znači? Znači da ne možete očekivati da imate publiku ni u kakvim kulturnim sadržajima ako ona za to nije odgojena. Imam dobar primjer za to iz svog profesorskog rada. Riječ je o učenicima rođenim 1984./85. Kao 18-godišnjaci, maturanti nikada nisu bili u kazalištu, jer je ono nekoliko godina bilo zatvoreno i njima je, iskreno su mi rekli, bilo neugodno, jer ne znaju kako bi se tamo ponašali i tu se ne osjećaju se prirodno. Dakle, dok god djeci nije prirodno biti dijelom nekog kulturnog sadržaja, nećemo imati ni publiku za te sadržaje – kazala je Cvitan Plazibat, dodajući kako je važno izraditi kulturnu strategiju grada.

-Kulturni identitet grada mora biti smislenije napravljen. Šibenik ima puno kulturnih spomenika i kulturnih sadržaja, grad ima što ponuditi, ali taj identitet treba biti okrenut prema vani. Ne moramo uvijek govoriti o dalekoj prošlosti. Moja generacija je odrasla sjedeći na skalama na Gorici i sudjelujući u MDF-u. Ne moramo uvijek govori o tovernama i pismama u njima. Moramo otići i korak dalje…

O ulozi Kulturnog vijeća i svom, mogućem mjestu u njemu Cvitan Plazibat nije ništa konkretno znala reći. S dosadašnjim radom tog tijela, priznaje, nije baš upoznata, ali to objašnjava time kako ono u javnosti nije bilo dovoljno prisutno.

S tim se slaže i Restović koji misli kao „nevidljivost“ Kulturnog vijeća leži u samom njegovu sastavu.
- Ne znam i zašto je produljen rok za predlaganje novih članova, ali znam za neke kandidate koji su predloženi i osobno sam kao građanin zadovoljan jer je riječ o entuzijastima koji rade za ovaj grad i kulturu. Koliko mi je poznato svi su nestranačke osobe i to je iznimno dobro – kazao je Restović.
 
Natječaj za nove članove Kulturnog vijeća istekao je u petak, a prijavilo se 19 kandidata među kojima bi gradonačelnik Željko Burić do kraja tjedna trebao odabrati sedam članova. Iz gradske uprave potvrdili su da do sada nije postojala praksa da političke stranke predlažu kandidate, a poziv za biranje novih članova upućen je isključivo na adrese kulturnih udruga i ustanova u kulturi!     

 

30. travanj 2024 15:36