StoryEditorOCM
Knjige'Osvit'

Doznajte što sve možete pročitati u drugom broju časopisa šibenskog ogranka Matice hrvatske: Od Fausta i Meštrovića do šibenskih tvrđava

20. travnja 2018. - 15:06

Novi, drugi broj časopisa "Osvit" šibenskog Ogranka Matice hrvatske, koji se bavi promocijom kulturne i prirodne baštine šibenskoga kraja, predstavljen je jučer u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić". Premda je izlazak iz tiska bio najavljivan još krajem prošle godine, nedostatak novca razlog je kašnjenju, ali je na kraju, zahvaljujući potpori NP-a Krka, "Osvit" ipak ugledao svjetlo dana.

Zdenka Bilušić, urednica časopisa i predsjednica šibenskog Ogranka Matice hrvatske, ističe kako je prvi broj bilo lako napraviti zahvaljujući entuzijazmu suradnika, te nije krila zadovoljstvo što se doguralo do drugog broja, no tek kada se pojavi treći, kaže, moći će se reći da "Osvit" opstaje.

– I u drugom broju našega godišnjaka zadržali smo dizajn i koncepcijsku shemu prvog broja. I ovaj put imamo brojne zanimljive i važne teme i suradnike koji su zapravo to volonterski odradili. Teško mi je izdvojiti nekog od autora, ali mogu reći da smo i ovaj put aktualni. Možda bih mogla spomenuti zanimljiv tekst, pravi mali putopis Drage Marguša o pješačkoj stazi u NP-u Krka, od Stinica, preko Roškog slapa do Oziđane pećine, ili onaj o monetizaciji tvrđava mladog Šibenčanina Domagoja Babića – kazala je Bilušić.

Drugi broj "Osvita", među ostalim, donosi studije, rasprave i eseje o glagoljici na otoku Prviću, bavi se Faustom Vrančićem, malograđanskom recepcijom književnog djela Ive Brešana, Milivojem Zenićem kao pokretačem izdavačke djelatnosti šibenske knjižnice, spomenicima Ivana Meštrovića u Šibeniku, ali analizira i turističku posjećenost obnovljenih šibenskih tvrđava Sv. Mihovil i Barone.

"Osvit" se prisjetio i lani preminuloga klasika hrvatske književnost, romanopisca, dramatičara i scenarista Ive Brešana, a tekst natopljen osobnim sjećanjima potpisuje novinarka i književnica Grozdana Cvitan. Tu je i sjećanje na zlarinskog i šibenskog književnika i novinara Mladena Bjažića, koji je također umro u siječnju prošle godine, a kratkim ulomkom iz njezina prvog romana "Limenke i ciklame" čitatelji će se prisjetiti i Jele Godlar Brešan, književnice, gimnazijske profesorice i voditeljice znanstveno-umjetničkog projekta "Šibenik – metropola mladih", koja je preminula u rujnu 2016.

Posljednje stranice posvećene su poeziji. Svoje stihove ovaj su put predstavili književnici Ivan Klarić i Marija Dukić.
Uredništvo časopisa, koji je tiskan u 300 primjeraka, čine Željko Krnčević, Vilijam Lakić, Drago Marguš, Nataša Mučalo i Dragan Zlatović.

26. travanj 2024 16:28