StoryEditorOCM
ZanimljivostiIće&Piće

Luksuzni časopis prvi put posvećen nekoj županiji temetizira pidoće, pršut i vrhunska vina ‘najljepšeg mjesta na svijetu‘

Piše Branimir Periša
26. kolovoza 2022. - 15:26

To što se otegnuo izbor direktora Turističke zajednice Šibensko-kninske županije (TZ), i razriješen je ovih dana, potkraj sezone, nije bila smetnja da se u suradnji TZ-a, zatim turističkih zajednica Šibenika, Murtera, Vodica te lokalnih poduzetnika u međunarodno nagrađivanom časopisu "Iće & piće" prezentira vinska i gastronomska ponuda županije.

Cijeli broj na sjajnom papiru, napisan na hrvatskom i engleskom jeziku te visoke likovne razine posvećen je jestvinama i svjetski nagrađivanim vinima porječja Krke, od Knina do utoke rijeke u more kod šibenske pomorske tvrđave sv. Nikole, opremljen izvrsnim fotografijama Damira Fabijanića, pokretača i vlasnika toga časopisa koji s ovim "specijalom" opet izlazi nakon višegodišnje stanke.

Uz neke od zalogaja spomenute u tome prvom specijalnom izdanju Ića&pića, poput dagnji ili pidoća kojima je posvećena naslovnica, a tekst je iz pera Josipa Antića, predstavljanje u organizaciji županijske TZ održano je u kušaonici vina "Vinarije – Vinoploda Šibenik", slobodno se može reći pramajke svih uspješnih vinarija kojima obiluje šibensko-kninski kraj.

-Teme smo izabrali po kriteriju gastronomije i sastojaka jela karakterističnih za ovaj kraj i onih koji su željeli sudjelovati u projektu. Pidoće su glavna tema, a o tim školjkama ili pršutu, primjerice, progovorili smo i u pričama o konkretnim restoranima i OPG-ovima. Zanimljiv je također prilog o ribarskoj zadruzi "Adria" u Tribunju i nastojali smo prezentirati što više autohtonog unutar enologije i gastronomije, pa i pivara, kazao je Damir Fabijanić.

Urednik Ića&pića namjerava u sličnim izdanjima predstaviti sve naše regije i utoliko je Šibensko-kninska županija u ovoj suradnji bila poput ledolomca.

Imali smo sreću što smo za prvi specijalni broj koji treba otvoriti vrata drugim hrvatskim regijama izabrali upravo šibensko-kninski kraj, po mnogo čemu izuzetan. Spomenut ću da je najbolje povezana regija na Jadranu, s Krkom kao kralježnicom koja seže do mora i na svom putu nudi širok gastro enološki izbor.

Šibensko kninska županija odabrana je iz više razloga da se predstavi u takvoj tiskovini, a najvažniji je da taj kraj ima mnogo posebnosti koje je bilo vrlo jednostavno pretočiti u ovakav časopis, ističe Davorka Krnić Trick, konzultantica na tome projektu.

-Ovo je divan časopis, ali, da ste u njega uvrstili sve što najviše valja u ovoj županiji, bio bi debela knjiga, kazao je župan Marko Jelić. Po funkciji, on je do danas bio čelnik županijske TZ, a s njime je na prezentaciju došao i Krešimir Šakić, konačno izabrani direktor TZ ŠKŽ potvrđen od strane resornog ministarstva koji na dužnost stupa za koji dan, 1. rujna.

-Za mene je ova županija što se proteže od Dinare do mora najljepše mjesto na svijetu. U to sam duboko uvjeren, a kako je gastronomija odraz kulture nekog naroda s jedne i biološke raznolikosti s druge strane, tada je ovdje prisutno veliko bogatstvo, zaključio je Marko Jelić.

07. svibanj 2024 16:04