StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Ne mrčite, još nije nadležan

1. listopada 2018. - 13:28

Daj dite materi. A posal privatniku. Ako želiš da bude napravljen. A ako želiš da se od tog posla napravi problem onda to daš svojin - odnosno našin - komunalnin firmama. I to kakav problem, skandal, i to još međunarodni.

U tren oka dođeš na glas kao fašist i neonacist. Čuj mene neo, kakvi neo, stari nacist, još iz Drugog svjetskog rata. Nađeš se kao takvi u svin novinama i na svin portalima koji izlaze u Hrvatskoj, a i šire. Eno ih na, ustaše! Dva miseca in stoji na putu za tvrđavu Barone grafit "Bože, vrati nam NDH", a oni ga nisu uklonili, pišu novine.

I mi očekujemo da nam poviruju da je to slučajno. Da nismo mi ni ustaše, ni ustašonostalgičari, nego da mi "nemamo strojeva" za uklanjanje grafita. Dva miseca, odnosno cilo lito. Danas, u 21. stoljeću. Ljudi laseron čiste kapilare u oku, bez da oko taknu, a ovi naši umjetnici "nemaju strojeva" da očiste namrčenu pituru s kamena.

Sto izlika

A dok smo imali privatnog koncesionara, bili smo na glasu kao antifašisti. Zašto? Zato što je on te žvrljotine i škrabotine skidao u "roku keks", često puta i prije nego bi ih javnost i vidjela. Kad je trebalo, čak i po noći. Ali onda su rekli ovi naši majstori iz "Zelenog grada" da bi se oni time bavili. Zašto bi se davali privatniku novci, kad to može i gradska firma raditi? Bolje i jeftinije. Rezultat vidimo.

Ono što je prije nekoliko godina funkcioniralo besprijekorno, danas uopće ne funkcionira. Evo, za očistiti ovu žvrljotinu trebalo im je dva mjeseca. Gradski komunalni odjel "nema strojeva", a ni "Zeleni grad", koji se doregistrirao za tu djelatnost "nema strojeva" - kazao je pročelnik Miro Lucić, pa su za to angažirali privatnu tvrtku koja će to obaviti.

I koja je to i obavila. Jednokratno, jer koncesionara za tu djelatnost nema. A nema, velimo, zato što je gradska komunalna tvrtka rekla da će se ona time baviti. Pa se ne bavi. I ima za to sto izlika. Njezin direktor Novica Ljubičić mrtav-ozbiljan je najavio da će sljedeće godine nabaviti stroj za uklanjanje grafita s fasada i drugih površina pa će ta djelatnost prijeći u njihovu nadležnost.

U njegovo ime zamoljavamo grafitere i ove koji pišu sranja po zidovima da se strpe do dogodine, jer ih trenutno nemamo čime brisati.

(Ne)nadležni

Dakle, da ne duljimo, umjesto "Bože, vrati nam NDH" tribalo je tamo na zidu napisati "Bože, vrati nam privatnog koncesionara". A moga bi nam komotno vratit i "Čistoću" i "Zelenilo"'. Gradonačelnik je fuzionira ove dvi firme jer mu je navodno dosadilo slušat prepirke između njihovih direktora šta je u čijoj nadležnosti, jedan se izvlačija na drugoga.

Neće "Čistoća" čupat travu za koju se plaća "Zelenilu"' niti će "Zelenilo" kupit grane za koje se plaća "Čistoći". Danas direktor "Zelenog grada" neće pilat bor - ako ga baš nije volja - koji je pa na Jadriji jer je to u nadležnosti "Hrvatskih šuma" al' ne bi ni kupija smeće koje se uz magistralu ostavlja mimo kanti jer je to u nadležnosti komunalnih redara.

Tija bi da mu se vrati i nadležnost nad Bikarcem, odnosno prihodi od njega, iako njime danas upravlja sasvim druga tvrtka. Uglavnom, on bi uvik tija ono što rade drugi, a svojim poslom bavi se ako baš mora i ako ga natiraju...

25. travanj 2024 03:46