StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Nije ježinac, nego špic od petokrake

10. studenog 2019. - 12:45

- Pa da nismo svidoci sve izraženijih klimatskih promina, zavapila je Dobra Parona potkripljujući riči najfriškijin primjerom kada se Zoran Milanović, prisidnički kandidat ovih dana uboja na ježinca dok se banja u moru ka da je srida lita.
Dotad odsutni duhon, pogleda uprtih u prazno kroz ponistru betulice, nježine omiljene mušterije prvo su se zbleznuto pogledali, a onda se El Tigre zagrcnija pivon tolko žestoko da ga je kompanjon triba dobro napleskati po leđiman.
- Ma di ste to čuli? Pa nije Milanović Mao Ce Tung, pa da je iša priplivati Jadran u 11. misecu ka ovi Jang Ce. Zoki je ipak socijaldemokrat, a ne komunist!– izbečija se na nju El Tigre kada je doša sebi, a B.S. Uskoro samo je odobrava klimajući glavon.
Dobra i poštena gazdarica vidljivo se zbunila poslin njegove reakcije. Ostala je u fermi iza svoga caklenoga šanka, zagledana u stranu pribirući po pamćenju.

Grand Krka

- Ajme, sve san pobrkala, skužajte…, progovorila je pokajnički, ka da je rekla ko zna kakvu strašnu pogrdu. Prognoza vrimena u glavnin televizijskin vijestiman i riči najavljivača da je more još uvik dovoljno toplo za kupanje skroz mi se pomišala sa Milanovićevon izjavon da je na „Ajdukovon“ dresu bila crvena zvizda petokraka „tolka da se čovik moga na nju nabosti“, objašnjava in šta je konačno po sridi.
Nije ni čudo, zaključuje ona, jerbo čovik dnevno primi tolko informacija sa raznih strana da bi se na kraju zakleja kako je večer prije na televiziji gleda prisidničkog kandidata Milanovića kako u mudantinaman daje izjavu o sve evidentnijin klimatskin prominama i colata na nogu kojon je ugazija na ježinca.
- Kad ono, nije ota bodlja, nego špic od petokrake! – odvratija jon je B.S. Uskoro, pridlažući da oto bude zadnje šta će njiovo društvance danas reći od Milanoviću i njegovomen koketiranju sa desnin dilon biračkoga tila, kako već tvrdu politički analitičari.
- U pravu ste, prešnije su nan brige za vraton, rekla je časteći ih turon. Recimo, imamo kandidata za budućeg vlasnika najbojega i najsjajnijega šibenskog otela, “Grand Krke”. Biznismen iz Poljske, međutin, zasada jedino ima zapuštenu zgradu sa teškon falinkon: “Krka” je naime, spomenik kulture i ne smi se rušiti, pa aj ti sada od toga stvori reprezentativni otel koji nije samo obična zgrada, nego triba biti i simbol uspješne turističke tranzicije Šibenika...
- To je barenko jednostavno, priklopija je El Tigre. Ono šta investitor misli na poljskome, gradonačelnik Burić prevodi i kaže glasno na rvaskome, ka da je ižinjer građevine, a ne likar od očinjega vida: “Krka” se ne da obnoviti, triba je soriti i iznova napraviti, poslin dogovora, a možda i prave bitke sa konzervatoriman. I gotovo, iđe se naprid, dočin se nad ruševinon kulturnoga dobra slegne prašina
-Je. Muka li je sravniti sa zemjon stari otel, makar nešto značija rvaskoj kulturi, priključija se B.S. Uskoro. Ali, aj’ se ti takni u Ininu pumpu na obali, pa da vidiš, majčin sine, šta je zaštićeni spomenik. Trajniji i od bronce.

26. travanj 2024 16:34