StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA SEBASTIAN |

ENES KIŠEVIĆ Držić je naš Shakespeare, a ljepota pisane riječi leži u tome da može nekome pomoći

Piše Bruno LUCIĆ
8. kolovoza 2020. - 21:59
Pjesnik i književnik Enes Kišević održao je u prostoru galerije Sebastijan, a u organizaciji udruge SebastianArt glazbeno-književnu večer "Nema ništa novo". U ime organizatora, okupljene je pozdravila Andreja Dujić rekavši kako pjesnik svojim nastupima osvaja mnogobrojnu publiku.

Pjesnik je zahvalio okupljenima na dolasku predstavivši glazbenu pratnju koju je upoznao u Beču. Ispričao je anegdotu o tamošnjim gradišćanskim Hrvatima, jedan mu je rekao kako "misli na njemačkom a plače hrvatskom". Zahvalio je slikaru i kapetanu Stjepku Mamiću na plakatu. Sjetio se i svog dobrog prijatelja, pokojnog fra Bonaventure Dude.

Kišević je kazao kako je više od 20 godina dolazio u Dubrovnik na Dubrovačke ljetne igre. 

Govorio je o svom odnosu s majkom te ispričao kako je bila plemenita te joj je jednom priznao: "da ti mene nisi rodila, ja bih tebe rodio". Pojasnio je kako je ona bila "čisti vjernik" te je molila i za papu Ivana Pavla II., a tijekom Domovinskog rata molila je sina da baci kruh u vodu ne bi li voda kruh donijela u Dubrovnik znajući da je grad podno Srđa posebno stradao.

Istaknuo je kako je "ljepota pisane leži u tome kad nekome može pomoći". Pohvalio je i Držića dodavši kako mu se neprestano vraća te kako je "Držić naš Shakespeare", a usporedio je poeziju sa svjetlošću. 

Pročitao je pjesmu jedne afričke djevojčice, pjesmu koja je 2008. bila nominirana za najbolju pjesmu na svijetu. Naveo je kako "riječ rađa riječ, a prijateljstvo rađa prijateljstvo". 

Komentirao je koronu izjavivši kako "nas je korona učinila neizvjesnim" kao što "nas je potres u Zagrebu ponizio". Izrazio je nadu "da ćemo i mi koronu poniziti". 

Nakon galerije Sebastian, Kišević će gostovati u Franjevačkom samostanu sv. Vlaha gdje će 9. kolovoza s početkom u 20.30 sati održati još jednu glazbeno-književnu večer. Glazbenu pratnju osigurat će, kao što su i tijekom večeri u Galeriji, Josip Čenić i Antonel Pranjić.
25. travanj 2024 01:05