StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZRAČNA LUKA DUBROVNIK

U Čilipima u deset dana 17 posto manje prometa putnika, a ima i dosta otkaza letova za travanj i svibanj

Piše PSD.
11. ožujka 2020. - 13:28
Zračna luka Dubrovnik u prvih deset dana ožujka imala je 17 posto manje prometa putnika, a imamo i dosta otkaza za četvrti i početak petoga mjeseca.
Zračna luka Dubrovnik u prvih deset dana ožujka imala je 17 posto manje prometa putnika, a imamo i dosta otkaza za četvrti i početak petoga mjeseca.
Otkazani su letovi Transavije za Pariz, nekoliko letova Croatia Airlinesa također za Pariz, iz Beča nekoliko letova Lauda Motiona te iz Praga Smartwings, odnosno Travel Servicea.
Letovi Qatar Airwaysa za Katar koji su trebali početi ove sezone neće uopće letjeti ove godine što je velika šteta. Kad je riječ o glavnoj sezoni, odnosno lipnju, srpnju i kolovozu, otkazivanja za sad nema, odnosno nitko nije otkazao cijeli ljetni red letenja.
Rekao je to na današnjoj konferenciji za novinare direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić. Dodao je kako očekuju gubitke, ali i kako se ovaj problem ne tiče samo ZL Dubrovnik. Obzirom na jučerašnji let iz Rima koji je sletio u Čilipe Luetić je rekao kako se takve situacije više ne očekuju iako je rimska zračna luka Fuimicino otvorena i održavaju se letovi sa juga na sjever Italije. Dodao je kako se najvjerojatnije otkazati letovi Vuelinga, pa i let koji bi u subotu trebao iz Rima sletjeti u Dubrovnik. Objasnio je i kako je tekao prihvat jučerašnjeg zrakoplova na letu iz Rima.
- Imali smo posebnu pripremu za prihvat tog leta od jučer. Bilo je svega 43 putnika, većina drugih je let otkazala zbog najave karantene. Naši državljani su obrađeni od strane granične policije i sanitarne inspekcije, zadržani su u izolaciji sedam dana. Putnici iz Crne Gore i BiH su prepraćeni do granice prema Crnoj Gori, putnici iz Meksika su vraćeni prema Rimu. Radnici koji su jučer radili na prihvatu putnika i zrakoplova bili su propisno zaštićeni dezinfekcijskim i zaštitnim sredstvima, prema naputku HZJZ-a - rekao je Luetić dodajući kako je slična situacija u Europi i svijetu jer su velike kompanije prizemljile zrakoplove ili smanjili broj frekvencija svih letova. - Ako se situacija popravi, nadamo se da ćemo se pomalo početi vraćati u srcu sezone na promet koji je bio i prethodnih godina. Ali u predsezoni ćemo imati dosta veliki pad, a pad fizičkog prometa pratit će i financijski. Morat ćemo zbog smanjenja prometa rezati troškove, a to znači i smanjenje sezonskog zapošljavanja. Ove godine smo se bili dobro pripremili za sezonu pronašli radnike izvan Županije koji bi došli raditi, ali dogodilo se ovo nažalost. Morat ćemo raditi restrikcije. Obustavili smo daljnje zapošljavanje – rekao je Luetić.
02. svibanj 2024 18:51