StoryEditorOCM
ZabavaPLJUŠTE REAKCIJE

Poznati Hrvati o Letu 3: ‘Živimo u poseljačenoj, homofobnoj državi. Mogli smo poslati Eni koja bi se porodila na pozornici‘

Piše Klara Rožman/JL
12. veljače 2023. - 18:13

Pobjeda Leta3 na Dori apsolutno je tema dana. Svatko ima svoje mišljenje, i nesebično ga dijeli na društvenim mrežama, na kojima su se oglasili i mnogi poznati i slavni, piše Jutarnji list.

Istarski glazbenik Alen Vitasović o kolegama iz Rijeke ima samo lijepe riječi:

- Ljudi su debili. Živimo u ultra poseljačenoj državi, homofobnoj, ultrakatoličkoj, katolibanskoj čak, zaostali negdje u tko zna kojem stoljeću. Čitam po portalima dorofile i eurosongofile kojima su vrh glazbene zabave Severina, Rozga i slični tralala pjesmuljci sumnjive kvalitete kako vrište da je pobjeda Leta3 i ‘Šč‘ ‘sramota‘. I pitam se... Postoji li ikakva šansa da ti isti ikada shvate da je Eurosong odavno sajam političkih igara, natjecanje u tome tko će većeg freaka poslati, tko će više love spiskati... - kaže Vitasović na svom Facebook profilu i nastavlja:

- Let3 je jednostavno savršen za tu paradu loše glazbe i kiča. S jednom razlikom: ma koliko se njihova pjesma činila glupom i banalnom - ona to nije, samo za shvatiti poruku koju Let 3 šalje svojim ‘Šč‘ treba ipak imati i nešto više od vakuuma u glavi. Oni će tamo, na Eurosongu, ako ništa drugo, napraviti rusvaj kakav ta seljačka manifestacija i zaslužuje... - siguran je Vitasović koji se u podužem postu osvrnuo i na lanjsku pobjednicu Dore.

- Lani smo poslali slatkicu Miju s medenom pjesmicom i sirota nije imala nikakve šanse u moru agresivnih sranja... E, sad će Let 3 pokazati čija majka crnu vunu prede. I mi konja za cirkus imamo - kaže Vitasović.

Krešimir Sučević-Međeral, ‘lovac‘ iz HTV-ove Potjere, zadovoljan je pobjedom Leta 3 na Dori.

- Godinama smo na Eurosong slali kojekakve pjesmuljke i onda se čudili da ne prolaze u finale, pa bi se čuli zaključci kako ‘kasnimo za trendovima‘. Sada smo konačno izabrali nešto što ne samo da ne kasni za trendovima, nego je vrlo originalno i, što je za Eurosong vrlo važno, koketira sa skandaloznim. İ koja je sad reakcija dijela javnosti? ‘Užas, dno dna, zašto šaljemo te redikule...‘ Da, mogli smo poslati Detour, Harmoniju disonance ili The Splitters, koji bi možda prošli u finale, možda ne bi, ali to su sve pjesme u stilu već viđenih. Mogli smo poslati Eni Jurišić koja bi se porodila na pozornici, pa bi joj to možda donijelo prolaz u finale. Mogli smo poslati Kedžu koji bi sa svojim Rag‘n‘Bone Man susreće Hoziera odavao dojam da ima šanse, a onda bismo se opet nakon polufinala češali po glavi da ‘regija nije bila uz nas‘ ili da su nas stavili u krivu polufinalnu večer. U svakom slučaju, slanjem Leta 3 pokazujemo da definitivno i mi možemo biti ravnopravni dio eurovizijskog cirkusa, a ne da i dalje mislimo da se tamo pobjeda postiže vokalnim mogućnostima, lijepim nogama i presvlačenjem na pozornici. Iako ne sumnjam da Let 3 ima sve troje od spomenutog - napisao je na Facebooku majstor kviza, s kojim se nimalo ne slaže bivša HTV-ova urednica Hloverka Novak-Srzić, koja je na društvenim mrežama napisala:

- Ovi jadnici koji bi željeli letjeti nažalost nemaju krila, ostaju im samo stražnjice - smatra Hloverka.

Veliki eurovizijski fan, televizijski novinar Ilija Jandrić, i uoči Dore je tvrdio kako od svih 18 skladbi jedino Let3 može do finala Eurosonga, a nakon Dore je na Facebooku napisao:

- Ovo je genijalno on so many levels - ističe Jandrić.

Glazbeni menadžer Ivica Bubalo zabrinut je da će Let 3 naštetiti hrvatskom turizmu.

- Njihova pobjeda na Dori sramota je nad sramotama. Zamolio bih članove da na Eurosongu ne pokazuju svoje guzice, radi hrvatskog turizma - zavapio je Bubalo.

- Izbor Leta 3 šok je samo za one časne nostalgičare koji Eurosong i dalje doživljavaju kao natjecanje najljepše pjesme i najbolje predstavljanje neke države. Eurosong to već odavno nije. Iz godine u godinu to je sve veća parodija. Neki čak uspiju poslati i neku trendovsku političku poruku, drugi su jednostavno glupi i prave budalu od sebe. Za politički ostrašćenu i kontroliranu Europu, Let 3 je zapravo prava mjera. Proziva Putina, šalje poruku koja izaziva strah, ‘mama idem u rat‘ i do krajnje mjere ističe trenutak u kojem živimo, a to je - zbrkani cirkus. Kao i Eurosong. Bi li mi bilo draže vidjeti lijepu djevojku u stiliziranoj hrvatskoj nošnji koja promovira hrvatsku glazbenu različitost? Bi. Međutim, Europa to ne traži. Mislim da što su tražili to su i dobili. Dakle, rekla bih da je taj zadatak vrlo uspješno obavljen - napisala je na Facebooku televizijska novinarka Mirjana Hrga.

27. travanj 2024 01:26