StoryEditorOCM
ŽupanijaSkupština vodičkog Kluba DDK

Vodičani dali najviše krvi

Piše Ante Talijaš
15. siječnja 2018. - 20:20

Protekla 2017. bila je najuspješnija u 42-godišnjoj povijesti Kluba DDK Vodica, najuspješnijeg kluba darivatelja krvi i humane udruge na području Šibensko-kninske županije.

Naime, u provedenihih 12 prošlogodišnjih akcija članovi i članice kluba darovali su čak 506 doza krvi ili čak 180 litara tekućine koja život znači te spasili na stotine života.

- Ponosna sam na naš klub i sve naše članove jer je iza nas rekordna godina. S 506 doza premašili smo zacrtani godišnji plan za 10 posto. Posebno raduje činjenica da je u prošloj godini s prvima darivanjima naš klub osnažilo čak 27 novih i mladih članova, od čega je 12 mladića i 15 djevojaka. Stoga, ne trebamo strahovati za budućnost rada našeg kluba, koji iz godine u godinu broji sve više članova i danas ih je blizu 200, premda zbog godina naši stariji prestaju s darivanjem krvi - kazala je predsjednica Kluba DDK-a Vodice Sanja Radin-Mačukat, na redovitoj godišnjoj skupštini Kluba.

Na skupštini su bili i osnivači Kluba daleke 1976. godine - Vicko Bareša, Edo Sladoljev i Ante Bastić kojima su uručeni prigodni pokloni. Uz njih u osnivanju kluba prije 42 godine sudjelovali su još Ive Strikoman-Kika te pokojni Ante Juričev-Martinčev Boban i Vitomir Juričev-Ivičin.

Na skupštini su podijeljene zahvalnice Hrvatskog cvenog križa članovima vodičkog kluba koji su u prošloj godini zabilježili jubilarna i prva darivanja. Među njima za 90 doza krvi zahvalnicu je dobio Jere Latin Srdarić, a za 75 darivanja Slavko Minčić i Robert Pašara. Za 60 doza zahvalnica je uručena Frankopanu Čičin-Angulu, Vjekoslavu Grubeliću, Dejanu Sladoljevu i Miroslavu Sladoljevu Joliću. Za 50 darovanih doza krvi zahvalnice su dobili Želimir Božić, Željko Jankov i Bruno Krivanj, a za 40 Igor Čičin-Karlov, Toni Lasah i Marko Mačukat. Za 30 darovanih doza krvi zahvalnice su dobili Smiljana Bjegović i Ana Bulat.

- Pružajući svoju ruku, vi dajete sebe i to onima najpotrebitijima. Kao liječnica u svojoj dugogodišnjoj praksi bila sam svjedokinja kako samo nekoliko doza krvi može spasiti ljudski život. Stoga imam snažne empatije prema vama, plemenitim ljudima kojima želim i dalje puno uspjeha u radu i daljnjem životu - kazala je na skupštini dr. Nelka Tomić, gradonačelnica Vodica u svojstvu izaslanice predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

26. travanj 2024 22:41