StoryEditorOCM
ŽupanijaSKUPLJE KORIŠTENJE JAVNIH POVRŠINA

Za kvadrat kafića na pomorskom dobru - 500 kuna

Piše Mande Turčinov Ježina
19. prosinca 2017. - 18:10

Od 1. siječnja 2018. u Murteru poskupljuje kvadrat štekata na javnim površinama - odluka je murterskih vijećnika. Odluci o izmjeni i dopuni Odluke o porezima Općine Murter-Kornati, usvojene u lipnju ove godine, prethodila je žustra rasprava i jedna je od rijetkih u posljednje vrijeme koja nije usvojena jednoglasno. Jedan je glas, naime, bio suzdržan, a da odluka nije bila nimalo laka svjedoči podatak da se cijena kvadrata u roku od samo jednog sata tri puta korigirala.

Ugostitelji i ostali korisnici javnih površina u prvoj zoni, koja uključuje Trg Rudinu, plaćat će u tri sezonska mjeseca 150 kuna mjesečno po metru zauzete površine, u predsezoni i posezoni 80, a u ostalim mjesecima 20. Usporedbe radi, do sada su plaćali 50, 40 i 20 za zatvorene, 50, 35 i 10 za natkrivene te 35, 20 i 5 za natkrivene suncobranima. U drugoj zoni, a to su sve ostale javne površine, metar kvadratni plaćat će se 100 kuna u sezoni, 50 u predsezoni i posezoni te 15 u ostalim mjesecima.

Na Trgu Rudina bit će zabranjeno postavljanje dodatnog šanka za pružanje ugostiteljskih usluga, a na ostalim površinama se ono omogućuje i bit će besplatno, dok će postavljanje škrinje za sladoled ugostitelji ubuduće plaćati 500 kuna mjesečno. Vijećnici su poništili kompliciranu podjelu na otvoreni i zatvoreni štekat, odnosno suncobranima natkritu terasu iz prethodne odluke. Svi se ti nazivi podvode pod jedan - korištenje javne površine.



Na odluku vijećnika o povećanju poreza na korištenje javnih površina burno su reagirali neki od prisutnih ugostitelja, a općinski načelnik Toni Turčinov obrazložio ju je nužnošću budući da se cijena nije mijenjala godinama, a svi bi htjeli dobar i bogat zabavni program tijekom sezone. Na ovaj će način i oni sami sudjelovati u njegovu financiranju, a za utjehu prisutnim nezadovoljnicima naveo je da će kafići i restorani, čiji su štekati na pomorskom dobru, a tri su takva u Murteru, rečeno je, plaćati 500 kuna po kvadratnom metru mjesečno.

- I nitko ih neće pitati slažu li se ili ne. Zakon je naprosto takav i primjenjivat će se od Nove godine - naglasio je Turčinov.
Analogno poskupljenju kvadrata štekata, poskupljuje i korištenje javnih površina za postavljanje pokretnih naprava za razne namjene, i to u prosjeku za dvije tisuće kuna, a općinski načelnik može i osloboditi od plaćanja poreza na korištenje javnih površina pojedince koji će izlagati autohtone suvenire i slične unikatne proizvode.
 

26. travanj 2024 15:12