StoryEditorOCM
ŽupanijaPolicijska kontrola

Vozači i putnici oprez: Vežite se i manje pričajte na mobitel!

13. prosinca 2017. - 12:12

U cilju povećanja stanja sigurnosti u prometu na cestama, a posebno u odnosu na smanjena smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja sutra, 14. prosinca (četvrtak) od 13 do 19 sati na šibenskom području će se, temeljem statističkih pokazatelja u odnosu na mjesto i vrijeme i okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama s nastradalim osobama, pojačati nadzor i sankcioniranje nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika, kao jednog od najvažnijih elemenata pasivne sigurnosti tih sudionika u prometu, te korištenja mobitela za vrijeme vožnje, izvijestili su iz Policijske uprave Šibensko-kninske.

-Na nužnost ove akcije u prometu upućuju i naši statistički pokazatelji za proteklih jedanaest mjeseci, kada je na našem području, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zabilježen porast broja prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa za 23,5 posto, tako da je tijekom proteklog jedanaestomjesečnog razdoblja zabilježeno ukupno 2 839 ovakav prekršaj u odnosu na 2 298 prekršaja u istom razdoblju prošle godine. Osim toga zabilježen je porast i broja prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje za 36,8 posto, pa je u promatranom razdoblje ove godine zabilježeno 554 ovih prekršaja nasuprot 405 prekršaja u tom razdoblju prošle godine- kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU Šibensko-kninske.

Iz policije napominju da na našem području od početka ove godine bilježe negativan trend u prometu i to kroz povećanje broja stradavanja putnika.
- U cilju smanjenja smrtnih stradavanja i teških ozljeđivanja putnika u osobnim automobilima, osim u četvrtak, i u narednom periodu ćemo maksimalno intenzivirati provođenje nadzora korištenja sigurnosnih pojaseva kod svih vozača i putnika u automobilima, posebno putnika na zadnjim sjedalima, te propisnog prijevoza i smještaja djece u vozilima, kao i korištenje mobitela za vrijeme vožnje- napominje Kosor.

Pojačane aktivnosti, koje će biti prvenstveno usmjerene na ove prekršaje, ali i na sve druge prekršaje koji uzrokuju prometne nesreće s teškim posljedicama, kontinuirano će se provoditi u narednom razdoblju na svim otvorenim cestama i cestama u naseljima na području cijele Županije šibensko-kninske,

-Pozivamo sve sudionike u prometu i da ih upozoravate da poštuju prometne propise kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, da tijekom vožnje ne koriste mobitele- zaključila je Kosor.

26. travanj 2024 12:18