StoryEditorOCM
ŽupanijaFešta

Radio Drniš proslavio 45. rođendan: Dočekivali su nas s transparentima, pršutom i janjetinom

Piše Šibenski.hr
30. studenog 2017. - 12:00

Humanitarnim koncertom klape Iskon Radiopostaja Drniš proslavila je 45. obljetnicu djelovanja. Kino-kazališna dvorana Ivana Meštrovića bila je pretijesna da primi sve one koji su željeli prisustvovati događaju, uživati u hitovima Iskona, ali i dati svoj doprinos za obnovu Promine. Prihod od prodaje ulaznica, Radio Drniš u cijelosti je donirao Planinarskom društvu "Promina" za sanaciju planinarskih putova, ploča, markacija, vidikovaca i svega onoga što su volonterski gradili, a nestalo je u velikom požaru koncem kolovoza.

Dvorana je kapaciteta 403 sjedala, a cijena ulaznice bila je 45 kuna, tako da je v.d. direktora Matilda Jelčić Stojaković tajnici PD-a "Promina" Dariji Kulušić uručila ček od 18.135 kuna.
Ideja o osnivanju radijske postaje rođena je 1972. u hotelu "Danica". Kažimir Aralica bio je inicijator, a podržali su ga Petar Šarić, Marko Vukušić Maćela i Ante Vukušić. Radio Drniš je osnovan u sklopu Centra za kulturu, obrazovanje i informiranje.
– Počelo se raditi na oskudnoj opremi, a prvi glas koji se čuo u eteru 27. studenoga 1972. bio je glas kninske spikerice Mire Bobanac. Emitiralo se dva sata programa dnevno, utorkom, srijedom, petkom i nedjeljom. U Radio Zagrebu su nam puno pomogli kod prikupljanja dokumentacije, ali i pri instaliranju prve antene Marconi na Ceceli u Petrovu polju – kazao nam je direktor Petar Šarić.

– Nikada neću zaboraviti događaj s početka osamdesetih. Subotom smo snimali reportaže jer taj dan nije bilo programa. Išli smo u Koprno, a žitelji su nas dočekali transparentom "Dobrodošao Radio Drniš", pečenom janjetinom, načeli pršut – kazala nam je Anita Vukušić, koja je na radiju radila 37 godina i cijelo vrijeme bila glavna i odgovorna urednica, a zadnjih osam godina i direktorica.

– Sluteći ratne strahote, dio najnužnije opreme nekoliko dana prije nego smo prognani prenijeli smo u pričuvni studio Unešić, tako da program uopće nije bio u prekidu. A iz Drniša smo se oglasili 7. kolovoza 1995. Puno su nam pomogli Radio Ritam iz Šibenika i Radio Split – kazao nam je direktor Centra za kulturu, a poslije Radio Drniša Ante Vukušić.
Ratna redakcija Radio Drniša dobitnica je posebne Povelje za doprinos u obrani domovine, dio ratne redakcije odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata 91. i medaljama Bljesak i Oluja.

Radio je po sili zakona izdvojen iz Centra 1996., kad je osnovana tvrtka Radiopostaja Drniš. Osnivači i suvlasnici su Grad Drniš, Općina Promina i Pučko otvoreno učilište Drniš, te 10 malih udjeličara.
Vlastiti cjelodnevni 24-satni program počeo je 2009. Danas na radiju radi troje stalno zaposlenih i nekoliko honoraraca.
Radio Drniš je dobitnik nekoliko priznanja. Među ostalima, za deset godina rada dobio je i nagradu Općine Drniš, a Šibensko-kninska županija dodijelila mu je plaketu zbog 40-godišnjeg neprekidnog djelovanja, uspješnog informiranja prognanika i branitelja te doprinosa u razvoju društvenog života Drniša i okolice.

Od krovne organizacije HURIN-a, projekt "Radio pijaca" dobio je nagradu za najbolju akciju 2009. i 2010., "Prominski bronzin" najbolja je akcija 2016. Za najbolje radijske web-stranice dobio je nagradu "Zlatni miš" 2012. Godine 2010. Anita Vukušić dobila je zlatnu plaketu za 30 godina voditeljskog i novinarskog rada, a 2016. Nagradu za životno djelo.

Predsjednik Skupštine Radio Drniša Josip Begonja dijelu onih koji su iznijeli četiri desetljeća rada uručio je zahvalnice, direktorima Petru Šariću, Anti Vukušiću i Aniti Vukušić, tehničarima Šimi Kolombu, Vjekoslavu Keviću i Krešimiru Topiću, za dva desetljeća rada priznanje je dobio Hrvoje Matić. V.d. direktora Matilda Jelčić Stojaković zahvalnice je uručila predstavnicima osnivača koji radio prate sve ove godine: Gradu Drnišu – gradonačelniku Josipu Begonji, Općini Promina – načelniku Tihomiru Budanku, te Pučkom otvorenom učilištu Drniš – nagradu je primio ravnatelj Davor Čupić.
Predsjednik Skupštine Josip Begonja i gradonačelnik Drniša Radiju je darovao Sony diktafonom.

– Desetljeća rada naučila su nas da prepoznamo probleme u lokalnoj zajednici i da ne budemo pasivni promatrači, nego da djelujemo. Naš veliki jubilej dar je ljudima i prirodi koji ispunjavaju naše živote i koji trebaju našu pomoć. Sigurni smo, Promina će ponovno prodisati. Samo zajedničkim snagama možemo joj vratiti stari sjaj. Hvala svima vama koji ste kupnjom ulaznice dali svoj doprinos i hvala svim našim pokroviteljima i sponzorima koji su i ovaj put pokazali veliko srce. Četrdeset pet godina je puno. Puno riječi, priloga, emisija, reportaža, prijenosa, pjesama, uspomena, ljudi, suradnika. Hvala svima i hvala slušateljima koji nam vjeruju već 45 godina. Oni su naši alfa i omega. Svaki dan je nova borba, a mi se zbog naših slušatelja svaki dan trudimo biti još bolji – kazala je Jelčić Stojaković.

26. travanj 2024 07:22