StoryEditorOCM
ŽupanijaFala ti Gospe na eurima

Primošten postao centar vjerskog turizma: Gospa od Loreta svaku nam je kunu pozlatila

Piše Vedrana Stočić
9. kolovoza 2017. - 14:40

Primoštensko Općinsko vijeće donijelo je odluku da se za pomoćne građevine u sklopu spomen-područja Gospi od Loreta na brdu Gaj raspiše natječaj za građevinske i obrtničke radove te vodovodne i kanalizacijske instalacije. Radi se o suvenirnici, caffe-baru, sanitarnom čvoru i vodospremi koji će prema projektnoj dokumentaciji biti locirani istočno od spomenika, a projektirani su u skladu s pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i ni jedna od njih neće prelaziti veličinu od 50 kvadrata.

Za sve tri investicije prema troškovniku u općinskom proračunu potrebno je osigurati nešto više od 800 tisuća kuna. Donesena je i odluka o raspisivanju natječaja za građevinko-obrtničke radove za tri pješačke staze koje uz već postojeću četvrtu simboliziraju svete rijeke. Radi se o skupoj i zahtjevnoj investiciji čija ukupna površina iznosi više od 4000 metra kvadratnih, a potrebno je izraditi i oko 2000 stepenica od kamenih blokova dolita. Za tu investiciju primoštenski načelnik Stipe Petrina odlučio je dobiti aklamativnu potporu na javnom skupu građana zakazanom nakon ljeta.

Velebni kip primoštenske nebeske zaštitnice Gospe od Loreta, visok 17,5 metara, postavljen je i posvećen početkom svibnja i za njegovu izradu, postavljanje i uređenje okoliša Općina je utrošila više od dva milijuna kuna. U Općini Primošten tvrde da milijuni nisu bačeni uludo. Iako je proteklo tek tri mjeseca od postavljanja kipa, svetište, osim pojedinačnih, već obilaze i organizirane grupe turista, što i nije čudno jer Primošten je uvršten u veliki vjerski i sekularni projekt nazvan "Ruta loretskih hodočašća".

Projekt podupire talijanska regija Marche i biskupska konferencija Marche, a priznat je i kao "Put jubileja Milosrđa". U promicanju i obnovi loretskih svetišta Primošten se tako našao u biranom društvu gradova kao što su Prag, Pariz, Altotting, Walisingham, Krakov i Loretto. Prošle godine na velikoj međunarodnoj konvenciji "Loretska hodočašća-uspomena i budućnost" potpisana je protokolarna suradnja za kandidaturu loretskih hodočašća, među kojima je i Primošten. Potvrđuju to i brojni dopisi i pozivi za posjet talijanskim gradovima i općinama s kojima je Primošten potpisao povelju o prijeteljstvu i bratimljenju. Općinsko je vijeće na posljednjoj sjednici donijelo odluku o financiranju uzvratnog višednevnog posjeta pedeset Primoštenaca gradovima Loretto i Piglio.

- Za sada najbolju suradnju i najviše povelja o prijateljstvu imamo s talijanskim gradovima i općinama. Upravo preko talijanskih asocijacija namjeravamo sklopiti prijateljstva s gradovima u drugim europskim zemljama. Idealna prilika za to bit će u Rimu 16. listopada, gdje smo pozvani na sudjelovanje u inicijativi "Partnerstvo za gradove". Iskoristit ćemo priliku za promociju Primoštena, Hrvatske i našeg svetišta Gospe od Loreta - kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.

Organizator tog skupa je Talijansko udruženje Vijeća europskih općina i regija AICCRE koje promovira program "Europa za građane - partnerstvo gradova". Važni su ciljevi, osim solidarnosti, povećati sudjelovanje mladih od 18, 19 godina na europskim izborima 2019. godine, povećati znanje europskih maturanata i dati im priliku da izraze mišljenje kakvu Europu žele. Svaka općina u projekt mora uključiti 30 učenika.

Primošten će se u Rimu 16. listopada bratimiti i s talijanskom zajednicom APIRO. Talijanski partner organizira i dolazak.

26. travanj 2024 18:36