StoryEditorOCM
ŽupanijaKod Petrine nema labavo

Načelnik Primoštena objavio rat neredu u mistu: Vlasnici reklama morat će plaćati 2000 kuna godišnje za kvadrat zauzete javne površine

Piše Vedrana Stočić
2. kolovoza 2017. - 16:43

Nema kod primoštenskog načelnika Stipe Petrine labavo - u Primoštenu mora vladati savršeni red i čistoća, a onaj koji ga krši mora platiti i snositi sankcije.

Ovog puta „remetilački faktor“ su raznorazne reklame smještene bez reda i dozvole na javnoj površini. Vlasnici kafića, dućana, obrta i štandova ubuduće će dobro razmisliti prije nego svoj reklamni pano stave turistima pod noge, ili s njim zatvore ulaz u neku uličicu.

Naime, primoštensko Općinsko vijeće na današnjoj sjednici donijelo je odluku o naknadi za postavljanje reklama, stalaka i panoa na javnoj površini.

Za reklamiranje svojih pizza, pečene ribe ili primjerice sladoleda metar kvadratni zauzete javne površine godišnje će se plaćati 2000 kuna. Ako je pak reklama u dijelovima prethodno utvrđeni iznos nakande obračunavat će se za svaki dio posebno.

Vijeće je propisalo da korištenju javne površine treba prethoditi suglasnost Općine Primošten čije službe će odobriti vizualni i estetski dio reklame ovisno o lokaciji i okruženju postavljanja. Iznos naknade plaća se unaprijed i to u punom iznosu.

Nadzor provodi komunalni redar koji će kazniti propisanom novčanom kaznom fizičke i pravne osobe, bili one vlasnici ili posjednici i to ako su zatečene u korištenje javne površine bez prethodnog općinskog odobrenja, ako koriste javnu površinu suprotno odobrenju i odredbama sklopljenog ugovora i ako u određenom roku javnu površinu ne dovedu u prijašnje stanje.

Visina kazne za takve prekršaje određena je Odlukom o komunalnom redu i nije mala ni beznačajna. Za takve i slične prekraje općinski zakonodavac propisao je kaznu i do dvije tisuće kuna.

26. travanj 2024 19:07