StoryEditorOCM
ŽupanijaAuf Wiedersehen, Vodice

Gradonačelnica se ispričala, ali posljedice skandala još se ćute: Gosti masovno odlaze i otkazuju rezervacije zbog zagađene vode (FOTO)

Piše Ante Talijaš
29. srpnja 2017. - 15:39

U četvrtak predvečer ponovno je uspostavljena opskrba vodom u 40-ak kućanstava i stanova u dijelu Ulice Blata i u Prvićkoj ulici u Vodicama. Voda je, kao što je poznato, bila obustavljena protekla četiri dana zbog prodora fekalija u vodoopskrbni sustav tog područja. Voda je ponovno potekla slavinama, nakon što su djelatnici šibenskog "Vodovoda" obavili temeljito ispiranje i dezinfekciju klorom vodoopskrbnog cjevovoda kontaminiranog fekalijama.

Međutim, to nije donijelo olakšanje tamošnjim stanovnicima, čije su apartmane zbog ovog nezapamćenog skandala napustili brojni strani turisti.
– Ne želimo i ne možemo koristiti vodu ni za piće ni za tuširanje jer su nam ostale kontaminirane kućne vodovodne instalacije. Voda i dalje smrdi. Konzumiranjem ovakve vode i dalje bi bilo ugroženo zdravlje svih nas. Jedino moguće rješenje je da se sva kućanstva spoje na drugi vodoopskrbni cjevovod. Dotle smo i dalje prisiljeni opskrbljivati se vodom iz autocisterni. Iz apartmana su nam otišli gosti iz Austrije, a gosti koji su nam trebali doći otkazali su rezervaciju. A tako je i kod susjeda – kazala nam je Marija Juras, vlasnica kuće u Prvićkoj 11.



Za podsjetnik je da je šibenski "Vodovod" utvrdio da je uzrok onečišćenja vodoopskrbnog sustava fekalijama nelegalna bušotina koja je za vrijeme izgradnje stambene zgrade na adresi Prvićka bb neovlašteno spojena od strane investitora i izvođača radova. Budući da je nelegalno napravljenom bušotinom i kontaminacijom vodosustava počinjeno kazneno djelo ugroze života i zdravlja ljudi, "Vodovod" je protiv počinitelja – investitora i izvođača radova – podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi.

– Sporne radnje počinjene su u začetku izgradnje dviju stambenih zgrada u našoj ulici. Njihov investitor je Zoran Josipović, a izvođač radova je bila tvrtka u vlasništvu Stipe Bosotina, današnjeg dogradonačelnika. Ovom stambenom izgradnjom nezakonito se zahvatilo 2,5 metra širine kanala oborinskih voda, koje su davno izgradili naši stari Vodičani, a koji je u vlasništvu "Hrvatskih voda". Zgrade s dvadesetak stanova spojene su na usku vodovodnu cijev koju je izgradio moj pokojni otac prije više od 30 godina, a koja je bila predviđena za vodoopskrbu ondašnjih pet-šest kuća.

Na ove nezakonite radnje već prije dvije godine upozoravali smo Grad Vodice, "Vodovod" i "Hrvatske vode", a nitko nije reagirao, nego su samo prebacivali odgovornost jedni na druge. Političke vladajuće strukture preko relevantnih institucija omogućili su im dozvole za nesmetanu gradnju – ogorčena je Marija Juras.



Ona je dodala kako ulični odbor "Prvićke" priprema tužbu protiv investitora i izvođača radova, ali i institucija koje su zbog nečinjenja potrebnih radnji suodgovorne za zagađenje vode koje je dovelo do ugroze zdravlja stanovništva i gostiju, ali i zbog velike financijske štete nastale prijevremenim odlaskom gostiju i otkazima rezerviranog smještaja iz tamošnjih turističkih objekata.

– Policijska uprava šibensko-kninska dana 26. srpnja ove godine zaprimila je prijavu poduzeća "Vodovod i odvodnja" d.o.o. iz Šibenika, a koja se odnosi na onečišćenje pitke vode u Vodicama. Na temelju toga, provodi se kriminalističko istraživanje – kazala nam je Sanja Baljkas, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske, ne navodeći koje su to osobe obuhvaćene istragom.


Gradonačelnica: Turisti nas nisu napustili
Gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić ustvrdila je da nitko od turista nije napustio grad!
U priopćenju objavljenom na službenom gradskom portalu, gradonačelnica Vodica izrazila je svoje žaljenje što je došlo do onečišćenja vode, te se u ime Grada i svoje osobno ime ispričala stanovnicima i njihovim gostima.
– "Vodovod i odvodnja" uspjela je sanirati kvar i ukloniti štetu te sva kućanstva imaju vodu. Ona je za higijenske potrebe, dok se njezina konzumacija ne preporučuje prije negoli prođu 72 sata koja su potrebna Sanitarnoj inspekciji da analizira uzorke i donese konačni sud o njezinoj kakvoći – navodi gradonačelnica.
Na kraju svog priopćenja gradonačelnica dr. Nelka Tomić je ustvrdila da nitko zbog zdravstvenih tegoba nije zatražio medicinsku pomoć, te kako nijedan gost nije napustio smještaj zbog zagađene vode.

26. travanj 2024 07:10