StoryEditorOCM
ŽupanijaNovi namet

Počele pripreme za uvođenje poreza na nekretnine: Tišnjani, dostavite podatke o svojim nekretninama!

12. travnja 2017. - 11:11

Općina Tisno počela je proceduru evidencije poreznih obveznika, kako to nalaže nova zakonska regulativa. Od 1. siječnja 2017. ove godine, naime, stupio je na snagu Zakon o lokalnim porezima kojim se u porezni sustav Republike Hrvatske uvodi porez na nekretnine, a ukida komunalna naknada propisana Zakonom o komunalnom gospodarstvu. Ministarstvo financija spomenutim je Zakonom odredila rok jedinicama lokalne samouprave u kojemu su dužni uvesti i naplaćivati porez na nekretnine od 1. siječnja iduće godine.



Definirani su i porezni obveznici, pa će porez na nekretnine plaćati svaki vlasnik, odnosno samostalni posjednik nekretnine. Porez na nekretninu obračunavat će se na ukupnu neto površinu nekretnine te na stvarnu površinu zemljišta, a nekretninom se smatra stambeni, poslovni, garažni i drugi pomoćni i ostali prostori bez namjene, građevinsko zemljište koje se koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište ako se nalazi unutar građevinskog područja. Ministarstvo financija od 1. siječnja 2018. godine propisalo je i godišnje iznose poreza po četvornom metru obračunske površine nekretnine koja se utvrđuje množenjem vrijednosti boda, koeficijenta zone, koeficijenta namjene, koeficijenta stanja i koeficijenta dobi.

– Sukladno izmjenama Zakona, Vlada Republike Hrvatske, naložila je Upravnom odjelu za imovinsko-pravne poslove, prostorno uređenje i planiranje te komunalne poslove Općine Tisno da uputi poziv vlasnicima i korisnicima nekretnina na području Općine Tisno da zbog ustrojavanja i vođenja evidencije, te radi pravilnog utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje rješenja o porezu na nekretnine i zaduživanja obveznika plaćanja poreza, najkasnije do 31. listopada 2017. godine dostave podatke o nekretninama i poreznim obveznicima koristeći zasebne obrasce posebno za svaku nekretninu odnosno katastarsku česticu. Stoga smo na internetsku stranicu Općine Tisno (www.tisno.hr) učinili dostupnim građanima sve obrasce, a u roku od 15 dana bit će i dostavljene na kućne adrese žitelja – kaže Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno.



Eventualnu pomoć u popunjavanju obrasca, dodatne informacije i upute, žitelji Općine Tisno mogu zatražiti telefonom na broj 022/439-262, elektronski na e mail: ante.pirija@tisno.hr ili osobno u Komunalnom uredu Općine Tisno (Uska ulica 1.) kod službenika Ante Pirije, struč.spec.ing.traff. Iz resornih ureda Općine Tisno napiminju kako su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Ministarstvo financija – Porezna uprava, dostavili jedinicama lokalne samouprave bazu podataka kojom raspolažu, te se Tišnjanima preporučuje da zbog uspoređivanja, kao i prikazivanja stvarnog stanja nekretnina i obveznika tražene podatke što prije dostave radi mogućih pravodobnih korekcija.


Klarin: Ne slažem se sa novom poreznom regulativom
Tišnjanski načelnik uvođenje nove porezne regulative smatra, inače, duboko nepoštenim potezom Vlade RH i jedan je od najvećih kritičara aktualno zakonskog rješenja.
- Jedinice lokalne samouprave su doslovno prisiljene organizirati infrastrukturu za naplatu poreza koji se nikako ne može smatrati zamjenom za komunalnu naknadu, kako to pokušava opravdati ministar financija Zdravko Marić. Jednako tako, krajnje je nepošten i način obračuna poreza. Nažalost, kao općini, ne preostaje nam ništa drugo nego udovoljiti traženju jer bi u protivnom bili izvrgnuti sankcijama-obrazložio je Klarin.

26. travanj 2024 05:37