StoryEditorOCM
ŽupanijaGdje su nestali volonteri

Ante Bura potaracao stazu trimerom, pa su malobrojni dragovoljci ipak uspjeli očistiti 300 metara staze do Domaćinove bunje na Srimi

Piše Katarina Rudan
18. ožujka 2017. - 15:36


Malobrojni volonteri došli su danas na "zborno mjesto" na arheološki lokalitet Prižba na Srimi. No to organizatore, Muzej grada Šibenika, nije "omelo" da provedu akciju čišćenja staze do Domaćinove bunje, kako bi se osigurao lakši pristup do te po mnogo čemu jedinstvene građevine.
- Nismo razočarani jer nije ovo prvi put da se mali broj volontera odazove. Dobar dio posla je napravljen. Maslinari su znatno ranije čistili stazu do svojih posjeda, ali ostao je dio staze u dužini od oko 600 metara do same bunje kojeg treba očistiti, rekao nam je šibenski etnolog dr.Jadran Kale, te pohvalio Antu Buru iz Piramatovaca, koji je došao jutros ranije i trimerom prošao stazu, tako da su oni morali kupiti granje i raslinje.



- Do podne smo očistili oko pola staze, a ostalo ćemo drugom prigodom, reče Kale.
Ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević maloj ali vrijednoj grupi pridružio se nešto kasnije. Donio im je ručak, grah s kobasicama, koji je za volontere besplatno pripremio Hotel "Panorama".
Ta bunja trebala bi postati mjestom održavanja nastave u prirodi i likovne kolonije.



- Domaćinova Bunja je građevina vrijedna svake kapljice volonterskog znoja, ma koliko nas bilo. Riječ je o najvišoj suhozidnoj građevini na istočnoj obali Jadrana i ona je nešto izuzetno i u mediteranskim razmjerima. Ona je na povijesnom posjedu ljudi iz Prvić Luke, koji su s toka dolazili obrađivati svoje zemlje, a od sunca i kiše sklanjali bi se u ovakve građevine, kaže Kale.
Tijekom travnja u Muzeju grada Šibenika bit će postavljena izložba fotografija Boška Fržopa, Vodičanina koji se fotografiranjem bunja bavi od 1963.godine.



Prošle godine u svibnju svojih dvanaest fotgrafija izložio je u Čičinoj bunji na Srimi u sklopu škole suhozidne gradionice. "Bunja u bunju" bio je naziv  prve i za sada jedine u povijeti izložbe takve vrste.
Održavanje likovne kolonije kod Domaćinove bunje najavljeno je za mjesec svibanj.




 

26. travanj 2024 12:58