StoryEditorOCM
ŠibenikDogradnja šibenskog Veleučilišta

Treba nam još šest milijuna kuna, ali imamo mi i plan 'B'; studenti će dobiti malu kantinu, šank s kavom i sendvičima...

21. prosinca 2017. - 10:20

S više od dva mjeseca zakašnjenja, završeni su radovi na prvoj fazi dogradnje zgrade šibenskog Veleučilišta. Počeli su krajem siječnja i trebali su biti dovršeni u listopadu, do početka nove akademske godine. No, to kašnjenje ne zabrinjava dekana Ivana Malenicu, jer je njegov pogled sada uperen prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja, iz kojeg, nakon što je nedavno Sabor usvojio proračun za sljedeću godinu, očekuje skori odgovor hoće li, i u kolikom iznosu, pomoći Veleučilištu u Šibeniku da nastavi radove, odnosno drugu, završnu fazu dogradnje zgrade, te tako riješi problem prostora na toj visokoškolskoj ustanovi barem za sljedećih desetak godina.

– Vrijednost cijelog projekta procijenjena je na ukupno 15 milijuna kuna. Dosadašnji radovi stajali su nas oko sedam milijuna kuna, uključujući i projektnu dokumentaciju, a cijeli iznos osiguralo je Veleučilište iz svojih sredstava. Za nastavak radova tražili smo od resornog ministarstva šest milijuna kuna, dok će ostatak novca dati Veleučilište. Odgovor očekujemo za 15-ak dana – kazao je Malenica.

Šibensko Veleučilište trenutačno je smješteno na površini od 1800 metara četvornih, a izgradnjom još jednog kata s međukatom dobiva dodatnih 1500 metara četvornih, koje će zauzeti nove učionice, kabineti, velika konferencijska dvorana, knjižnica i čitaonica te dekanat, uredi koji bi se konačno našli na jednom mjestu.

Za drugu fazu radova, koja uključuje i uređenje interijera te opremanje učionica, slijedi i novi postupak raspisivanja javne nabave, pa termin dovršetka svih radova za sada nije moguće točno utvrditi.
– U drugoj fazi najveći zahvat bit će izgradnja knjižnice i čitaonice. Naši studenti su do sada imali jednu malu knjižnicu, ali smo imali poseban ugovor s Gradskom knjižnicom "Juraj Šigorić" kako bi studenti mogli doći do potrebne stručne literature. Izgradnjom knjižnice, koja će mostom biti povezana sa sadašnjim prostorom, studenti će svakako dobiti bolje uvjete za rad, a mi se nadamo da ćemo sve uspjeti dovršiti do nove akademske godine 2018./2019. godine – kazao je Malenica.

Ovim projektom predviđeno je i širenje sadašnjeg ulaznog hola, gdje će biti prostor za studente s malom kantinom, odnosno šankom za kavu, sendviče i slično. Veleučilište, dodaje Malenica, ima i rezervni plan ako ne dobije traženi novac od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dogradnja zgrade će se nastaviti, ali bi u tom slučaju sve dulje trajalo jer bi potreban novac postupno osiguravalo samo Veleučilište.

– Taj naš plan "B" podrazumijeva da u sljedećih osam mjeseci najprije uredimo učionice i kabinete, a zatim slijedi knjižnica i, na kraju, dekanat – objašnjava Malenica, vjerujući kako će resorno ministarstvo Veleučilištu ipak "dati ruku". Važno je to i stoga jer će novi kvadrati trebati i studentima novih studija koje Veleučilište planira uvesti. Naime, programi studija poslovne informatike i specijalističkog diplomskog stručnog studija javne uprave već su predani nadležnim tijelima, a u skoroj budućnosti planira se otvaranja studija sestrinstva.

27. travanj 2024 06:31