StoryEditorOCM
ŠibenikLijepa tradicija

Jedriličarski klub "Val" poziva na nadmetanje u čast Svetoga Nikole: Dođite na 'Šibensku regatu krstaša'

9. studenog 2017. - 13:12

Povodom blagdana sv. Nikole, zaštitnika putnika i pomoraca, šibenski Jedriličarski klub "Val" početkom prosinca organizira 18. tradicionalnu jedriličarsku regatu pod nazivom "Šibenska regata krstaša".



– Lijepa je to tradicija, a regata za koju je Grad Šibenik preuzeo generalno pokroviteljstvo od 2000. godine postala je omiljena među jedriličarima i građanima našega grada. Regata se jedri u akvatoriju šibenske luke, što je čini posebnom iz više razloga. Najvažnije je što se regata, kao malo koja druga, može u cijelosti pratiti s obale, pa šibenska riva i tvrđave postaju svojevrsno gledalište, a sama luka – arena ili borilište jedrilica – ponosno ističu u klubu.

Ističu kako u subotu, 2. prosinca na startu regate očekuju oko 50 jedrilica s gotovo 400 jedriličara iz Hrvatske i inozemstva.
– Start regate, sukladno tradiciji, označit će pucnjem iz topa šibenske Gradske straže gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić u 11 sati. Jedrit će se kao i uvijek na potezu riva – Šibenski most – Mandalina – riva. Idući dan, u nedjelju, 3. prosinca posade pobjednika po skupinama (ORC i OPEN) između sebe će jedriti na istovjetnim jedrilicama za titulu ukupnog pobjednika 18. šibenske regate krstaša.



To izuzetno zanimljivo i napeto natjecanje koje je do sada nosilo naziv "Kup Jadranske banke" od ove godine ima novi naziv "Kup Branka Iljadice Rape" u spomen na našeg prerano preminuloga proslavljenog jedriličara i člana JK "Val". Pozivamo građane da dođu u subotu i nedjelju na rivu gdje ih očekuju brojna događanja, atraktivne jedrilice i regatavanja te bogat zabavni program. Organizacija ove manifestacije naš je doprinos razvoju jedriličarskog sporta, produljenju turističke sezone i očuvanju pomorske tradicije u našem gradu – zaključili su "valovci".

27. travanj 2024 03:03