StoryEditorOCM
ŠibenikOdržana uvodna konferencija projekta “Nepoznata Krka”

U valorizaciju blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke NP “Krka” ulaže 80 milijuna kuna<br /> <br /> <br /> <br />  

Piše Tekst i foto: Katarina Rudan
16. listopada 2017. - 14:12


Javna ustanova Nacionalni park “Krka” krenuo je u realizaciju velikog projekta pod nazivom “Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke” ukupn vrijednosti 80 milijuna kuna. Za realizaciju tog projekta NP “Krka” dobio je 66,2 milijuna kuna bespovratnih sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

O projektu, njegovim ciljevima i razlozima zašto se u njega krenulo, danas su na uvodnoj konfrenciji održanoj u šibenskoj Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” govorili ravnatelj ustanove Krešimir Šakić, rukovoditeljica Službe za turizam, promidžbu, prezemtaciju i ugostiteljstvo Ivona Cvitan, stručni voditelj dr.sc. Drago Marguš i direktorica TZ-e Šibensko-kninske županije Željana Šikić.

O dinamici rasta broja posjetitelja i infrastrukrturnim pritiscima na lokalitetu Skradinski buk, te nužnosti njegova rasterećenja kroz valorizaciju srednjeg i gornjeg toka Krke te prihvata posjetitelja govorila je Cvitan, dok je Marguš naglasak dao na utjecaj posjetitelja na okoliš i mjere očuvanja prirodne baštine Parka. Direktorica županijske Turističke zajednice Željana Šikić govorila je o Krki kao vrijednom resursu u cjelokupnoj turističkoj ponudi županije.



- Projektom je predviđen niz infrastrukturnih intervencija unutar NP „Krka“, osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, poput izgradnje, uređenja i opremanja posjetiteljskog centra „Eko kampus Krka“ u Puljanima, interpretacijsko-edukacijskog i volonterskog centra, i opremanja Centra za interpretaciju prirode „Krka – vrelo života“ u Kistanjama, s likovnim i multimedijalnim interpretacijskim postavom, uređenje pješačkih staza, elektrifikacija brodskog prometa i unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjetiteljima, u sklopu kojega su predviđene brojne edukativne aktivnosti radi povećanja sigurnosti posjetitelja, ali i podizanja svijesti javnosti i dionika iz sektora obrazovanja, turizma i medija o prirodnim bogatstvima rijeke Krke i procesima vezanim za nju, kazao je među ostalim ravnatelj ustanove Šakić govoreći o projektu, te dodao da su tri isnovna cilja projekta: postizanje kvalitetnijeg prostornog i vremenskog rasporeda posjetitelja, edukativna komponenta razvojem novih edukativnih posjetiteljskih proizvoda i usluga, te održivi gospodarski razvoj tog područja.



Najviše sredstava, 46,5 milijuna kuna uložit će se u centr „Eko kampus Krka“ u Puljanima, u kojeg je NP “Krka” već uložio znatna vlastita sredstva, te novac dobiven iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Šakić je istaknu kako ne trena očekivati smanjenje broja posjetitelja na lokalitetu Skradinski buk, jer on će uvijek biti atraktivan, ali će se primjenjivati određene mjere i stvoriti uvjeti da ga dnevno posjećuje određeni broj ljudi.

- Očekujemo da će srednji i gornji tok rijeke Krke posjećivati ljuditelji prirode željni edukacije. I to ne na jedan već na više dana koji žele uživati u miru i ljepoti, aktivno se odmarati i koristiti ono što im Park i lokalno stanovništvo nudi. Osim smještajnih jedinica u Puljanima, a biti će ih oko 30, očekujeo da će i lokalno stanovništvo reagirati i nuditi smještaj grupama i pojedincima koji dolaze u taj dio Parka, rekao je Šakić.



Osmišljavanjem tematskih proizvoda za posjetitelje i novih turističkih sadržaja i njihovom promocijom u okviru ovog projekta, nastoji se dodatno valorizirati turistički potencijal gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke i na taj način posjetiteljima pružiti jedinstven i cjelovit turistički doživljaj, istaknuto je na današnjoj uvodnoj konferenciji o projektu “Nepoznata Krka”.



 

25. travanj 2024 11:38