StoryEditorOCM
ŠibenikAPEL IZ CRVENOG KRIŽA

Tužna je šibenska socijalna slika, dolaze nam nezaposleni roditelji i preklinju: Ljudi, dica su nam gladna!

Piše Tekst i slike: Katarina Rudan
12. listopada 2017. - 13:01

U Šibeniku, kao i u ostalim sredinama u Hrvatskoj, danas se provodi 45. sabirna akcija Hrvatskog Crvenog križa "Solidarnost na djelu“. Ove godine akcija se održava pod motom "Ne dvoji. Za drugog izdvoji“.

U šibenskom Gradskom društvu Crvenog križa ne dvoje da će ona biti uspješna jer dugogodišnje iskustvo potvrđuje da su Šibenčani uvijek bili i ostali solidarni. Prošle je godine, primjerice, u toj akciji, a radi se o prodaji bonova zahvalnosti, prikupljeno 16.000 kuna. Novac je korišten namjenski, za kupovinu hrane, ortopedskih pomagala te financijsku pomoć potrebitim osobama za nastavak liječenja. Plan je, kažu nam u šibenskom Crvenom križu, ove godine prikupiti 10.000 kuna koje će biti potrošene za istu namjenu.

- Vjerujemo da će naš plan biti premašen, jer se to i do sada događalo. Svaka kuna nam je vrlo bitna s obzirom na to da iz godine u godinu, a usudim se reći i iz dana u dan, imamo sve više korisnika i tražitelja pomoći. Trenutačno su na našem popisu 583 osobe koje prema svom socijalnom statusu i drugim propisanim kriterijima imaju pravo na pomoć. Ono što posebno zabrinjava je sve više mladih ljudi, bračnih parova, koji nam se javljaju i dolaze po pakete pomoći. Neki među njima imaju dvoje, troje pa i četvero djece. Niti jedan roditelj ne radi ili su ostali bez posla, te su naprosto primorani pokucati na vrata Crvenog križa.
Dolaze nam i ljudi koji rade, a ne primaju plaću, umirovljenici s malim mirovinama te korisnici socijalne pomoći - kaže nam Jadranka Baraković, jedna od četvero zaposlenih u Gradskom CK Šibenik i dodaje da uskoro očekuju znatno povećanje broja korisnika, jer bez posla ostaju i sezonski radnici.

Osim što novcem prikupljenim u akciji solidarnosti kupuju osnovne prehrambene namirnice za svoje korisnike, od veljače ove godine provodi se i projekt FEAD, podjela paketa pomoći s prehrambenim i higijenskim proizvodima za odrasle i djecu koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

- Treći put ove godine dijelimo pakete s osnovnim prehrambenim namirnicama za odrasle i djecu, a jednom su dobili i higijenske pakete. Projekt traje do kraja godine i provodi se na razini Hrvatske. Nadalje, prijavili smo se na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih pod nazivom "Zaželi", koji se također financira iz Europskog socijalnog fonda. U pripremi natječajne dokumentacije pomogla nam je u tomu iskusna šibenska Udruga "Mladi u EU-u" s kojom imamo izvrsnu suradnju. Riječ je o projektu pomoći u kući nemoćnim osobama, neovisno o dobi, te starijima, koji traje 30 mjeseci, a 10 žena bi se zaposlilo na dvije godine. Takav smo projekt već provodili tijekom 2015. i 2016. godine i pokazao se jako dobar. Prošli smo prvu administrativnu provjeru i vjerujemo da će biti prihvaćen, a njegova realizacija počela bi u siječnju sljedeće godine - kaže ravnateljica ustanove Tonka Mikulandra.

Pohvalit će nam se ravnateljica Mikulandra da veliku pomoć u svim akcijama Crvenog križa daju i ruku pružaju volonteri bez kojih bi rad ove humane organizacije bio nezamisliv. Lijepo je bilo čuti da je među njih pedesetak više od trideset mladih okupljenih u Klub mladih Gradskog Crvenog križa Šibenik. Nismo ih zatekli u prostorijama jer su u školi ili na šibenskom Veleučilištu, ali je tu bila Mirjana Babić, koja volontira punih 20 godina i ne zovu je bez razloga "dobrim anđelom" Crvenog križa. Obavezno dolazi ponedjeljkom, srijedom i petkom, a bez nje ne prolazi niti jedna akcija. Zbog čega to čini?

- I sama sam bila korisnica i u ovaj Crveni križ dolazila po pomoć 1991. godine kad sam s obitelji prognana iz Knina. Gledala sam duge redove ispred vrata i poželjela da budem s druge strane reda - da pomažem. Kad mi je, sjećam se dobro, 25. veljače 1997. godine došla susjeda i rekla da Crveni križ traži volontere, nisam dvojila. Odmah sam se prijavila i kako sam došla, tako sam još tu i bit ću dok me noge budu nosile. Radim od srca i s ljubavlju - odgovorila nam je skromna Mirjana.


DOĐITE, POMOZITE
Danas štand s bonovima
Ispred zgrade Crvenog križa u Šibeniku danas će volonteri i djelatnici prodavati bonove zahvalnosti u protuvrijednosti od jedne kune. Od prikupljenog novca 10 posto izdvaja se u Fond solidarnosti Hrvatskog Crvenog križa, a preostali iznos ostaje Gradskom društvu Crvenog križa Šibenik. Nadalje, suočeni sa sve većim brojem osoba koje ne mogu priskrbiti za svoju obitelj najosnovnije životne namirnice, Hrvatski Crveni križ u suradnji s Trgovačkim centrom 'Kaufland' do 15. listopada prikuplja hranu koja se odlaže u postavljene košare obilježene znakom Crvenog križa i proizvodima koji su potrebni građanima. Sve prikupljene donacije i novac namijenjeni su za osobe o kojima skrbi Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik.

26. travanj 2024 04:23