StoryEditorOCM
ŠibenikStoljeće sedmo

Katastrofalan školski prijevoz na šibenskom području, roditelji ogorčeni: Dijete od 11 godina dva sata putuje do škole koja je 15 kilometara daleko!

Piše Katarina Rudan
22. rujna 2017. - 12:54

Zašto dijete koje ide u peti razred osnovne škole, a živi u mjestu petnaestak kilometara udaljenom od Šibenika, na put od kuće do škole mora potrošiti gotovo dva sata? U jednom smjeru, naravno. Pita se to majka djevojčice iz sela Radonića, naselje Živkovići, učenice šibenske Osnovne škole Jurja Dalmatinca, koja se obratila na nekoliko adresa, među ostalim i našoj redakciji, ne bi li netko pokušao riješiti ovaj problem.

– Ne mogu zamisliti da je to moguće u 21. stoljeću! Moje dijete ima 11 godina i ona, kao i druga djeca koja putuju istim učeničkim autobusom, nema vremena ni za učenje ni za odmor. Evo, ovaj tjedan je u prvoj smjeni. Autobus ujutro polazi u 6.20, škola počinje u osam sati, a ona kući dođe oko 16 sati. Kad je u poslijepodnevnoj smjeni, iz kuće izlazi u 12, a vraća se u 21.45. Nije li to previše? – pita majka Silvana Šuljak.

Svjesna je činjenice da su učenici putnici, djeca koja žive u selima, zakinuti po mnogo čemu u odnosu na gradsku djecu, no drži da je – makar kad je riječ o organiziranom prijevozu osnovaca, koji plaća država – moguće učiniti nešto da im se život olakša. Niže razrede osnovne škole njezina je djevojčica pohađala u Područnoj školi "Lozovac", koja je u sastavu matične škole Jurja Dalmatinca. S prijevozom tada, kaže, nije bilo većih problema. Nema ih ni danas, jer autobus dolazi redovito, ali je putovanje predugo. Njezino mišljenje, rekla nam je, dijele i druge majke iz Živkovića i okolnih naselja, samo što je ona imala hrabrosti o tom problemu progovoriti javno. Neovisno o tomu što Hrvatska nije Švicarska, smatra da bi se ipak moglo naći kompromisno rješenje za koje ne bi trebalo iz državne blagajne, u koju se slijeva naš novac, izdvojiti puste milijune.

– Kad bi postojale dvije autobusne linije umjesto jedne, te kad bi se po svakoj liniji grupirala povezana i bliža naselja, našoj bi djeci vožnja do škole trajala jedan sat, a ne dva kao sada – kaže Šuljak. Može li se tu nešto mijenjati, pitali smo nadležne u Gradu Šibeniku, koji je osnivač škola na administrativnom području grada, te ravnatelja škole.

– Riječ je o učeničkoj autobusnoj liniji Lozovac, kako je nazivamo, koja pokriva jako puno sela i duga je oko 80 kilometara. Autobus kreće iz Brnjice, pa onda vozi dalje i ulazi u ostala naselja: Goriš, Vrljevići, Živkovići, Krnići Gornji, Kalpići, Badžimi, Čvrljci (do spomenika), Koštani, Gradina, Lozovac (škola), Skočići (do kampa), Tromilja, Šupe Donje, Lugovići i Šibenik (Crnica kod bazena). Koncesionar, Autotransport d.d. Šibenik, učinio je maksimalno što je moguće, a to je da autobus ide po svakog učenika u njegovo naselje kako djeca ne bi po nekoliko kilometara morala pješačiti do glavne prometnice Šibenik – Drniš – Knin – kaže ravnatelj škole Natko Duvnjak.

Budući da djevojčica ulazi među prvima, a izlazi među zadnjima na toj ruti, kao i ostali iz Živkovića, vozi se sat i pol duže nego da postoji direktna učenička linija iz Šibenika za njezino selo.
– To je nemoguća misija, jer koliko bi autobusa ili minibuseva trebao imati koncesionar da na taj način razvozi školsku djecu? Da ne govorimo o tome koliko bi to koštalo državu! Mislim da još nismo toliko bogato društvo da si to možemo priuštiti. Na toj liniji imamo 35 učenika putnika i ono što je važno istaknuti, ona je ista već godinama i nikad se nitko od roditelja – makar meni kao ravnatelju – dosad nije žalio na dužinu putovanja – govori Duvnjak i dodaje da djeca, dok čekaju školski autobus, nisu prepuštena ulici.

Autobus polazi nakon završetka nastave, pa učenici koji imaju pet ili šest sati, dok čekaju završetak sedmog, borave u prostoru škole.


ŠTO KAŽU U GRADU ŠIBENIKU
Ravnatelj je tražio da ukrcamo svako dijete
Iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti odgovoreno nam je da Grad Šibenik svake druge godine provodi postupak javne nabave za prijevoz učenika osnovnih škola na području grada Šibenika. Zadnji natječaj proveden je u lipnju ove godine, a prije njegova raspisivanja ravnatelji škola dostavljaju zahtjeve za potrebnim prijevozom prema broju učenika putnika na određenim relacijama i upisnom području.
"Iz Osnovne škole Jurja Dalmatinca zaprimili smo potrebu za školskim autobusom na relaciji Brnjica – škola, i povratno, uz stajanja u zaseocima i naseljima na toj relaciji prema prijavi ravnatelja, što je s prijevoznikom i ugovoreno, a radi se o relaciji koja je za to područje godinama ista te je sukladno broju učenika putnika osiguran prijevoz jednim autobusom", stoji u odgovoru koji potpisuje pročelnica Mirjana Žurić.
Nakon završetka natječaja odabran je najpovoljniji prijevoznik, "Autotransport" d.d. Šibenik, s kojim je Grad Šibenik sklopio ugovor o prijevozu učenika za školsku 2017./2018. i 2018./2019. godinu, a ukupna procijenjena vrijednost nabave iznosi 5.120.000 kuna bez PDV-a.

26. travanj 2024 13:21