StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik je to

Ovo se zove računica odoka: Sat parkinga 3 kune, 16 sati - 73 kune!

17. lipnja 2017. - 15:58

Bila je na pazaru jedna gospođa koja je prodavala vezicu petrusimena po tri kune. A ako kupite tri – onda van je deset kuna. To vam je ka povoljnije! Izgleda da se istom logikom rukovodio i šibenski Gradski parking kada je određivao cijene parkiranja u Šibeniku.

Ovako nam je naš čitatelj skrenuo pažnju na jednu prometnu tablu. Ta se tabla nalazi na početku Težačke ulice, odmah pokraj križanja s ulicom Put gimnazije i prilično je pogolema. A na njoj piše obavijest za svekoliko općinstvo da je u vremenu od 1. 6. do 30. 9. radno vrijeme parkinga u toj ulici od 7 do 23 sata. Dnevna karta za 24 sata je 73 kune, a satna karta za 1 sat je tri kune. I što vam sad tu nije jasno? - pitamo mi našeg čitatelja.



- Pa, nije mi jasno kako su gospoda iz Gradskog parkinga došla do ove 73 kune. Naime, radno vrijeme nije 24 sata! Radno vrijeme je, što lijepo piše i na tabli, ujutro od sedam sati do 23 sata navečer. To je 16 sati. Ako je sat tri kune, onda bi tih 16 sati puta tri kune trebalo biti 48 kuna. I još bi trebalo biti koju kunu manje, odnosno povoljnije, jer sam uzeo dnevnu kartu.

Ovako ispada da je jeftinije plaćati sat po sat, nego uzeti dnevnu kartu, što je apsurd. I to skoro duplo povoljnije - 48 umjesto 73 kune! - objašnjava nam naš čitatelj brojeve logikom koju je teško osporiti.


- Pa čak i da uzmemo da se naplaćuje 24 sata – što bi tek bio poseban apsurd, jer bi onda ispalo da oni koji pod ovakvim uvjetima uzmu dnevnu kartu plaćaju parking čak i u neradne sate - ne možemo nikako doći do 73 kune. Naime, kad uzmemo 24 sata puta tri kune, dođemo do 72 kune. Odakle ona još jedna, dodatna kuna? Kako su do nje došli, kako im je pala na pamet? - izvlačio nam je dalje zaključke naš čitatelj, pa nije bilo druge nego nazvati u njegovo ime, ali i u ime drugih koji imaju nezgodnu naviku da kada nešto pročitaju uključe mozak, a ne samo parkirni automat. Pa plate ono što se od njih traži.



- Normalno je da je cijena satne karte jeftinija nego dnevne, jer u cijenu satne karte nije ukalkuliran trošak izdavanja dnevne karte koju izdaje naš kontrolor. Satnu kartu kupuje se na parkirnom automatu ili preko mobitela. Inače, sve cijene parkiranja i satne i dnevne i sve ostale, definirane su odlukom Gradskog vijeća grada Šibenika. Tako je još od 2001. pa sve do dana današnjeg. Neke su se cijene mijenjale, neke nisu. Tako da to nije pitanje za mene, nego za Gradsko vijeće - kazao nam je Tome Lucić, zamjenik direktora Gradskog parkinga.

U svakom slučaju, čim se konstituira Gradsko vijeće grada Šibenika, jedno od prvih vijećničkih pitanja moglo bi biti - kako se formiraju cijene dnevnih parkirnih karata?
 

26. travanj 2024 05:45